Schwarzenberg: Postoj premiéra Nečase poškozuje Českou republiku

31. 1. 2012

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg kritizuje premiéra za jeho postoj ke smlouvě o fiskální unii. Česká republika se k dohodě podobně jako Velká Británie zatím nepřipojila.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) nesouhlasí s tím, že se ČR na pondělním summitu EU nepřipojila ke smlouvě o fiskální unii.

"Postoj, který zaujal premiér Petr Nečas, poškozuje Českou republiku," tvrdí ministr zahraničí.

"Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS a tím se poškodily státní zájmy," poznamenal Schwarzenberg. Je podle něj ale také možné, že premiér Nečas "to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec" a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí.

Ministr, který v úterý odlétá na čtyřdenní zahraniční cestu, chce situaci řešit po svém návratu. Ke vznikající smlouvě se ze zemí EU nepřipojily jen Velká Británie a ČR.

Jednou z příčin, proč se ČR k pondělní dohodě nepřipojila, je podle Nečase to, že není vyjasněno, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval. K podpisu podle něj potřebuje premiér mimo jiné zmocnění prezidenta, jehož podpis je pak třeba i k dokončení ratifikace.

Jenže prezident Václav Klaus, který je znám kritickým postojem k EU, už deklaroval, že se pod tuto smlouvu nepřipojí.

"Nepřekročitelný důvod je, že pokud nenalezneme širší politickou shodu nad způsobem ratifikace, tak vlastně ta smlouva je tím pádem velmi těžko akceptovatelná," řekl Nečas.

"I vláda ČR ví a počítá s tím, že předseda vlády nepodepíše tuto smlouvu, pokud nebude dosažena shoda na ratifikační proceduře. V této věci panují rozporuplné názory dokonce jdoucí až do toho bodu, jako kdyby se jednalo o ratifikaci smlouvy typu mezinárodní dohody o velrybářství," řekl Nečas.

Kromě Česka se ke vznikající smlouvě nepřipojila ze zemí EU jen Velká Británie.

dom, ČTK

iHNed.cz, 31. 1. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme