Schwarzenberg: Porodné jen potřebným

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem

7. 4. 2010

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg včera odpovídal čtenářům Novinky.cz. Mohli se např. dozvědět, že program nové strany není tak přísný, jak to původně vypadalo, nebo proč nešli do voleb v koalici s ODS.

* * Fandím vám, jenom se bojím, že přílišné okleštění sociálních příspěvků, jako např. porodného, vám může ubrat hlasy směrem k levici.

Pokud jde o porodné, naší snahou je, aby nebylo vypláceno plošně, plošné dávky odmítáme. Pomoc pro sociálně potřebné při narození dítěte se však zachová, její vyplácení přejde do rukou obcí, které situaci rodiny dokážou vyhodnotit lépe.

* * Myslíte si, že lidé, kteří se podíleli na vládě posledních dvacet let včetně vás, se změní založením nové strany? U nás na Moravě platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

Je sice pravda, že starého psa mnoho nových kousků nenaučíš, nicméně jen zkušený ohař dobře vystopuje zvěř. To vám mohu jako zkušený myslivec a pejskař s jistotou říci. Politika je řemeslo, které se musí člověk naučit. Do naší strany ale vstoupilo i mnoho mladých, nových a nadějných lidí.

* * Proč jste nešli do voleb jako koalice s ODS, se kterou pravděpodobně budete po volbách sestavovat vládu?

Sice je pravda, že dostatečně cílů a úvah sdílíme s ODS, přesto máme v mnoha zásadních věcech odlišné názory. Například pro nás nepřipadá koalice se sociální demokracií v čele s pány Paroubkem a Rathem v úvahu, u ODS si nejsem tolik jistý. Nabízíme pro voliče, který nechce socialismus, alternativu k ODS. Je ale pravděpodobné, že v budoucnosti budeme v některých oblastech věcně spolupracovat.

* * Proč navrhujete zpoplatnění vysokých škol? Jako student gymnázia chci pokračovat na VŠ, ovšem nevím, jestli by si to moje rodina mohla dovolit po finanční stránce.

Právě vám může námi navrhovaný systém školného a půjček či úvěrů na vzdělání umožnit studium. Právě vám umožní, abyste bez finanční zátěže pro vaši rodinu mohl vystudovat.

Celý chat s Karlem Schwarzenbergem

Právo, 7. 4. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Str. 4
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme