Schwarzenberg: Pokud to bude nutné, souhlasím s rozmístěním spojeneckých vojsk v ČR

Slova premiéra Bohuslava Sobotky, že Evropa nepotřebuje víc amerických vojáků, pobouřila nejen opoziční pravicové politiky, ale i vládní lidovce. Těmto stranám by dokonce nevadila ani případná základna v Česku a výhrady vůči politice USA považují za hazard.

4. 6. 2014

Česko možná čeká podobně vzrušená debata, jako tomu bylo při jednání o umístění amerického radaru v Brdech. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek se na premiéra zlobí, že s nimi nejdříve neprobral, jak se postaví ke včerejšímu vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy ve Varšavě.

„Takové zásadní prohlášení vůči našim spojencům bez konzultace považuji za nepřijatelné a neodpovědné,“ řekl včera Právu. Dodal, že nevidí jediný důvod, proč by se Česko mělo bránit umístění vojsk NATO. Na dotaz Práva, zda by byl pro případné umístění základny USA v ČR, odpověděl, že nedělí spojence na americké a ostatní.

„Pokud to bude nutné, jsem pro rozmístění spojeneckých vojsk v ČR. Pokud nás někdo nehodlá okupovat, ale pouze tu s naším souhlasem být, tak s tím nemám žádný problém. Nemám nic ani proti případné základně, ale není to na pořadu dne,“ dodal. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg vítá prohlášení prezidenta Obamy. „To, že Obama chce posílit v Evropě, je chvalitebný krok, ale my bychom to neměli používat jako výmluvu, proč se sami nestarat o vlastní obranu a jen pozorovat, co Američané dělají,“ řekl včera Právu v telefonátu z Asie.

„Putin si nesmí dělat iluze, že nás rozloží“

Schwarzenberg již minulý týden za svou stranu vyzval vládu, ať přestane šetřit na výdajích obrany a vojákům výrazně přidá. Podle Schwarzenberga by mohli Američané na české území poslat své vojáky co nejdřív. „Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ poznamenal. Trvalejší základna by mu nevadila. „Zažil jsem americké základny v Německu a Itálii a nikdy s nimi nebyl problém,“ uvedl pro Právo.

Ani předseda ODS Petr Fiala by proti zvýšení počtu vojáků USA v Evropě nic neměl. „Přítomnost amerických jednotek považuji za záruku míru v Evropě. Aktuální události ukazují, že mír na evropském území není samozřejmostí, a z tohoto hlediska je důležité uvažovat o posílení spolupráce s USA,“ řekl Právu Fiala. Dodal, že odmítá jak Sobotkův výrok, tak i čtrnáct dní staré vyjádření ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který si myslí, že by česká společnost trvalou základnu s cizími vojáky na svém území nechtěla. „Patřím ke generaci, která u nás zažila 80 tisíc sovětských vojáků v období normalizace, a je to pořád psychologický problém,“ uvedl tehdy Stropnický a vyvolal tím politickou bouři. Podle Fialy se ukazuje, že ministr obrany i premiér jsou zajedno. „Česká republika zbytečně hazarduje se svou reputací a ohrožuje vlastní bezpečnost,“ dodal.

Co řekl Sobotka ve Vídni

„Některé země se obracejí na NATO a požadují, aby tam byla zvýšená vojenská působnost. Vím, že se jedná o Polsko, vím, že se jedná o pobaltské státy, ČR nic takového nepotřebuje. My jsme si už vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci a v tuto chvíli taková potřeba není a ČR nebude patřit mezi takové země, které by volaly po posílení vojenských jednotek NATO v Evropě. “ Na dotaz, zda by si dokázal přítomnost amerických vojáků na našem území představit, Sobotka odpověděl: „ČR nic takového nepotřebuje. Myslím, že takováto přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci. Bezpečnostní situace ČR nevyžaduje, aby u nás byly nějaké vojenské jednotky kromě armády ČR. Není to na pořadu dne a podle mého názoru to řadu let na pořadu dne být nemusí, ale nevíme, jaká bude bezpečnostní situace za deset patnáct let.“

Oldřich Danda

Právo, 4. 6. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 3