Schwarzenberg: Pojar byl výborný diplomat

24. 1. 2012

Smrt bývalého velvyslance Miloše Pojara je velkou ztrátou hlavně pro českou zahraniční službu, kterou svou prací zásadním způsobem ovlivnil.

Uvedl to ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.  Šéf české diplomacie přiznává, že odchod Pojara je pro něj velkou ztrátou, která ho osobně velice zasáhla. Smrt spisovatele ale považuje za největší ztrátu hlavně pro českou zahraniční službu.  "Především mu vděčíme za dílo, které vykonal pro vztahy česko-slovensko a česko-izraelské, ale též česko-německé," připomenul Schwarzenberg působení Pojara, co by prvního československého velvyslance v Izraeli.

"Odešel nejen výborný diplomat, ale především člověk, který nás všechny obohacoval. Bude nám všem velmi chybět," dodal ministr zahraničí.  Jedenasedmdesátiletý Miloš Pojar, který zemřel v pondělí v pražské střešovické nemocnici, byl v letech 1990 a 1994 vůbec prvním československým a následně prvním českým velvyslancem v Izraeli.

Po své diplomatické kariéře nadále působil ve službách diplomacie, jako náměstek nebo ředitel, a to až do roku 1997. Posléze se ve funkci ředitele věnoval činnosti Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze a jako pedagog hostoval na Univerzitě of New York v Praze.  Miloš Pojar se narodil 8. dubna roku 1940 v Praze, vystudoval orientalistiku a filosofii na Univerzitě Karlově a poté i angličtinu na Columbia University.

prvnizpravy.cz, 24. 1. 2012

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme