Schwarzenberg: Pánbůh není automat. Musíme se snažit

"No jo, Karel a děvčata, jak on to dělá?" podivil se naoko exministr financí Miroslav Kalousek, když předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zaujal pozici pro fotografy se dvěma mladými dívkami po boku v obchodě s módou v centru Příbrami. Špičky TOP 09 sem dorazily necelý měsíc před volbami.

2. 10. 2013

Nebyl to klasický mítink, kdy vrcholní politici promlouvají z pódia. Nebo ve velkých sálech, kde voliče oslovují konkurenční ČSSD či ANO.

Schwarzenberg se spolu s Kalouskem, který vede středočeskou kandidátku TOP 09, a s místopředsedkyní strany Helenou Langšádlovou prostě prošel centrem Příbrami. Z centrální náměstí T. G. Masaryka na Václavské náměstí, kde pod sochou sv. Václava právě probíhal klasický trh se zeleninou a květinami.

"Mám rád hořké. Dejte mi tu nejvíc hořkou," požádal Schwarzenberg v obchodě s pralinkami, který ho v centru Příbrami zaujal asi nejvíc. Zajímalo ho, odkud pralinky jsou. Dozvěděl se, že nikoli z Belgie, ale z Ostrova u Karlových Varů. A prodavačka mu nedovolila, aby je platil. "Pro nás je to velká čest, že jste sem přišel," opáčila mu na dotaz, co je dlužen.

V podobném duchu se nesla celá procházka městem, v němž TOP 09 před třemi lety získala 14,62 procent hlasů a skončila třetí za ČSSD a ODS. I k překvapení některých lidí z doprovodu politiků TOP 09 nikdo nepřišel ani Schwarzenbergovi, ani Kalouskovi vynadat, že se mu kvůli jejich politice špatně žije. Ještě mi nikdo nenafackoval, řekl s úsměvem šéf TOP 09

Chodili vlastně jen ti, kteří jim chtěli popřát úspěch. "Ještě mi nikdo nenafackoval," řekl iDNES.cz Schwarzenberg, pro nějž byla cesta do Příbrami vybočením z hlavní části jeho kampaně, již klasické akce Na pivo s Karlem, kdy se s voliči setkává po hospodách.

I když sám kandiduje v Praze, řekl, že chce postupně objet celou republiku a podpořit i další kandidáty TOP 09, tak jako v úterý Kalouska a Langšádlovou. Ač mu jeho strana vymyslela pro kampaň novou image "agenta 009", po Příbrami se pohyboval ve svém klasickém úboru s růžovým motýlkem.

"Všichni jsme vás volili, škoda, že to nevyšlo," řekla předsedovi TOP 09 starší paní v narážce na prezidentskou volbu, v níž přitom dostal téměř o půl milionu hlasů méně než Miloš Zeman. A popřála Schwarzenbergovi, ať mu to vyjde na konci října v parlamentních volbách.

"Co se dá dělat. Spousta mých přívrženců odjela na lyže. Teď možná odjedou na prodloužený víkend před 28. říjnem," posteskl si Schwarzenberg.

Na frekventovaném místě Příbrami, na Pražské ulici, bylo ale i nemálo těch, kteří politiky TOP 09 netečně míjeli a starali se spíš o květák, kedlubny, brambory, macešky či vřes na trhu. Schwarzenberg a Kalousek se jim nevnucovali.

"Naši lidé z promo týmu rozdávají programy a propagační předměty, zastavíme se jen u těch, kteří o to mají zájem," popisovala Langšádlová recept TOP 09 na kontaktní kampaň s voliči, v níž politici "nestřílejí od boku" a nepřemlouvají na ulici úplně naslepo lidi, kteří se k nim sami nehlásí.

"Byli jsme taky třeba na vinobraní na Karlštejně, měla jsem přednášku na gymnáziu, setkáváme se se zástupci nevládních organizací. Samozřejmě se nám taky stane, že nám někteří lidé řeknou, že se s námi bavit nebudou, ale všude to zatím probíhá slušně," popisovala dosavadní kampaň Langšádlová. Politici TOP 09 dostali požehnání od pátera na Svaté Hoře

Z centra Příbrami se politici TOP 09 i s početným doprovodem přesunuli na poutní místo Svatou Horu. Čekalo je tam setkání s farníky a členy příbramských spolků. To bylo ale pro média uzavřené. "Omlouvám se, hostitel si to tak přál," řekl Kalousek poté, co vyšel z veřejnosti uzavřené části kostela Nanebevzetí Panny Marie. Při veřejné části prohlídky požehnal Schwarzenbergovi a Kalouskovi správce Svaté Hory, páter Josef Michalčík.

"Snažím se tady zastavit každý rok, tak jako na Velehradě nebo na Svatém Hostýně. Mám silnou vzpomínku z roku 1968, kdy jsem tu byl jako malý kluk s maminkou a mši svatou tady sloužil pan biskup Hlouch, kterému stát v té době dovolil, aby se ujal role diecézního českobudějovického biskupa. Bylo tady deset nebo patnáct tisíc lidí, nemělo to pouze charakter mše, ale byl v tom i kus národní demonstrace. Jako velmi silná emoční vzpomínka to ve mně zůstalo," zavzpomínal pro iDNES.cz Kalousek.

"Jezdil jsem sem od raného dětství. I v té době komunistické jsem sem někdy zavítal. Je to pro mě opravdu svaté místo," řekl Schwarzenberg. Na dotaz, zda čeká, že mu návštěva Svaté Hory přinese ve volbách štěstí, odvětil: "Pánbůh není automat. Je to v jeho rukou, to je vůle boží. Musíme se snažit." Zavtipkoval i o volebním čísle 4, které dostala TOP 09. "Je to obvyklá známka, kterou jsem dostával ve škole. Jsem s tím číslem docela dobře seznámen," řekl se smíchem předseda TOP 09.

Z Příbrami čekala cestou zpět do Prahy politiky TOP 09 ještě zastávka v penzionu a soukromém pivovaru v obci Obořiště. Pro Schwarzenberga to ale nebyl konec dne předvolební kampaně. Ještě na večer měl totiž "009" na dvou různých místech hlavního města naplánovanou akci Na pivo s Karlem.

iDNES.cz, Josef Kopecký

idnes.cz, 2. 10. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme