Schwarzenberg: ODS panikaří, proto útočí

24. 5. 2010

Za útokem na TOP 09 vidí její lídr Karel Schwarzenberg především „pražskou pobočku“ ODS.

* LN Proč se jedna pravicová strana staví v kampani proti druhé, tedy proti potenciálnímu povolebnímu partnerovi?

Celá ta kampaň je výsledkem dvou věcí. První je, že ODS zpanikařila, protože cítí silného soupeře. A je všeobecná zkušenost, že kdo zpanikaří, tak reaguje blbě. Druhá věc je, že útok je veden pouze proti nám a zcela opomíjeny jsou Věci veřejné. To dokazuje, že Věci veřejné jsou produktem pražské ODS a sounáležitost stejného kmotra, jak dobře známo, vztahy utužuje. A v těchto vztazích my nejsme jaksi žádaní.

* LN ODS je vám přesto programově nejblíže, proč by se vás měli bát a nebrat vás jako budoucího partnera?

Na politické scéně tu jsou dvě velké strany, ty už tu vládnou dlouho a nechtějí na tom nic měnit. A ty strany, které do toho systému nepatří, vadí jim a chtějí ho změnit, jako jsme my nebo zelení, zkouší ty silné eliminovat a nic neměnit.

* LN Zklamala vás hanlivá kampaň ODS proti TOP 09?

Doufal jsem, že ve vedení ODS nastal převrat, který postupy strany změní, očividně se to moc nepovedlo. Nedomnívám se, že by nové vedení ODS zahájilo takovouto oficiální politiku. Jde spíše o jisté skupiny, především tedy pražské pobočky strany, které nechtějí přijít o své postavení a chtějí nás vyšachovat z regulérního volebního boje.

* LN Je pro vás chování některých členů strany nebo jejich přátel důvodem, proč s ODS nejednat o povolební koalici?

V ODS je řada slušných lidí, se kterými rád posedím a po volbách určitě najdeme společného jmenovatele, ale je pravda, že takováto taktika mě poněkud zaskočila. Připomíná mi to způsob, jako byste se k někomu pozvali na návštěvu, ale předtím než byste zazvonili na zvonek, tak byste se mu jaksi vyprázdnili přede dveřmi.

Adriena Růžičková

Lidové noviny, 24. 5. 2010, Rubrika: Téma, Strana: 2