× Pohněme s tím. Společně!

Schwarzenberg: Odpovědnost padla na nás. Braňme republiku

Poselství Karla Schwarzenberga příznivcům TOP 09 a Starostů a nezávislých

18. 7. 2013

Vážení,

politický vývoj v České republice je v poslední době pozoruhodný. Největší politická strana, sociální demokracie, je rozdělena mezi příznivce pana předsedy Sobotky a jihomoravského hejtmana pana Haška. Má tudíž veliké potíže zaujmout jasné a jednotné stanovisko k postupu prezidenta republiky. Taktéž kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů 8 %, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky.

Padla tudíž odpovědnost na nás. Úkol, před který je postavena jak strana TOP 09, tak s ní spojení Starostové a nezávislí, je jedinečný. Nelze se vyhnout odpovědnosti bránit doposud platný ústavní pořádek České republiky. Nemůžeme připustit, aby systém parlamentní demokracie byl v tichosti vyhlodán a via facti proměněn v prezidentský systém.

Republika je postavena na respektu a dodržování vlastní ústavy a norem, neboť co je podstata republiky ne-li právní řád, který si její občané sami dali. Zažili jsme v dostatečné míře ve dvacátém století, kam vede cesta pouhého dbání písmen ústavy, nikoli jejího ducha a ústavních zvyklostí, kterými teprve ústava žije.

V monarchii zosobňuje panovník a dynastie stát. Republika žije ze svých ústavních institucí, tudíž jejich znevážení a zpochybnění je přímé ohrožení státu. Upozorňuji Vás na tyto skutečnosti, abyste si uvědomili, jakou odpovědnost jsme převzali za naši zemi a naši republiku. Je na nás, tedy na všech našich členech a příznivcích TOP 09 a Starostů a nezávislých, abychom bránili republiku. Bude to těžký boj, to je mi jasné, ale musíme v něm obstát. Spoléhám na Vás a Vy se můžete spolehnout na mě, že neuhneme.

Karel Schwarzenberg
předseda TOP 09