Schwarzenberg o nové vládě: TOP 09 na sebe bere škrty a velké riziko

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

30. 6. 2010

Dohodli jste se v noci na složení celé vlády, i když ještě nejste domluveni na programu. To je trochu překvapivé, nemělo by to být opačně?
Původně jsme se domluvili, že by to tak být mělo, ale souhra okolností, například nejrůznějších výstupů v médiích, vedla k tomu, že bylo nejlépe rozetnout ten gordický uzel s křesly hned.

Může se podle vás ještě objevit nějaká překážka, která by dohodu o vládě zmařila, když jste se na tom - pro některé lidi - "hlavním" už domluvili?
Nemyslím si, že to bylo to hlavní. V životě se vždycky něco může stát, ale domnívám se, že v zásadě by už to takto mělo fungovat.

Jak jste spokojen s těmi pěti křesly - zahraničí, finance, práce a sociální věci, zdravotnictví a kultura - která jste jako TOP 09 získali?
Převzali jsme křesla, která v této vládě a s problémy, které před námi stojí, mají největší odpovědnost, aby byly provedeny nutné reformy. Je to ohromné břímě, ale jdeme do toho.

Není to pro vás docela riziko, že jste si vzali možná ta nejtěžší křesla, sociální věci i zdravotnictví, kde se čekají nepopulární škrty?
To je nám naprosto jasné, o tom také byla v naší delegaci diskuse. Je nám jasné, že je to velké riziko. Na druhou stranu my jsme strana, která se neohlíží tolik na to, aby ve všech volbách získala čtyřicet procent.

Na čem bylo nejtěžší se domluvit?
To bychom šli do osobních věcí. Je to domluveno, jak jednání probíhala, nechme teď stranou.

Nebude vám ve vládě chybět nějaká dáma? Máte být vyloženě pánský klub.
Šarmantní dáma mi chybí každý den... Ale bohužel to takto dopadlo.

Nepřišla při koaličním jednání řeč na to, že byste při své velké popularitě, s níž jste vytáhl TOP 09 ve volbách tak vysoko, kandidoval při příští volbě na prezidenta?
O tom se při koaličním jednání vůbec nemluvilo.

Idnes.cz, 30. 6. 2010, Rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme