Schwarzenberg: Nesmíme se odklánět od problémů EU

3. 11. 2011

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes varoval před tím, aby se Česká republika odkláněla od problémů v eurozóně, protože není jejím členem.

Praha si podle něj musí uvědomit, že je v EU s ostatními členy na společné lodi a že musí být solidární. Schwarzenberg na konferenci o české zahraniční politice vybídl ke svornosti. Podle něj současná ekonomická krize dopadne i na Česko a nikdo by si neměl dělat iluze o tom, že to tak nebude.

Ze zemí platících eurem má nejvážnější finanční problémy zadlužené Řecko, které se delší dobu potácí nad propastí státního bankrotu. Ostatní členské státy schvalují obří peněžní záchranné balíky pomoci, z Řecka nejnověji přišla zpráva o tom, že by země mohla uspořádat referendum o setrvání v eurozóně. Česko v ní není, platí stále korunou. Řecká krize ale ovlivňuje celou EU.

"Je samozřejmě nutné v této situaci, abychom i my se snažili přispět ke stabilizaci, když jsme v Evropě na společné lodi," prohlásil ministr a šéf TOP 09 Schwarzenberg. Když podle něj vypukne požár, nemůže se podle něj část posádky tvářit, že se jí nebezpečí netýká. "Když hoří, tak se může celá loď potopit. Teď musíme být opravdu svorni v Evropě," dodal s tím, že všichni EU by měli napnout síly k tomu, aby "loď" opět nabrala dobrý směr.

Členské státy EU minulý týden přijali další rámec pomoci Řecku. Eurozóna se shodla, že výrazně zvýší efektivitu záchranného fondu EFSF. Dohodla se s bankami na odpisech řeckých dluhů o přibližně 50 procent i na rekapitalizaci evropských bank. Dohoda uklidnila trhy. Ovšem následně situaci znovu znejistily výroky řeckého premiéra Jorgose Papandrea o tom, že země uspořádá o pomoci referendum. To prodlužuje nejistotu v ekonomicky rozkolísané zemi i v eurozóně.

ČTK

denik.cz, 3. 11. 2011, Rubrika: Z domova

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme