Schwarzenberg: Není mi jasné, co sudetští Němci chtějí

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se staví zdrženlivě k očekávání sudetských Němců na "výrazný průlom" ve vztazích s českou vládou. Prohlásil to v rozhovoru pro agenturu DPA. Schwarzenberg zároveň podotkl, že v posledních letech se v Česku zvýšilo povědomí o poválečném odsunu sudetských Němců z Československa.

28. 5. 2012

Naději na "velký krok" ve vztazích s Prahou vyjádřil o víkendu v Norimberku předák sudetských Němců Bernd Posselt.

"Není mi jasné, co očekávají," reagoval na to Schwarzenberg. Připomněl, že už v roce 1990 vyjádřil tehdejší československý prezident Václav Havel lítost nad vyhnáním sudetských Němců. "Teď by to bylo jen opakování téhož," řekl ministr.

"Nejsem velkým přítelem prázdných gest," řekl také Schwarzenberg k očekáváním, která Posselt vyjádřil. Český ministr uvedl, že za důležitější považuje nyní skutečnou spolupráci sudetských Němců s Čechy.

Schwarzenberg také připomněl, že v posledních letech se zvýšilo povědomí o odsunu sudetských Němců z Československa po druhé světové válce. Toto téma se objevilo v mnoha knihách a filmech. "Už tu není taková nevědomost, jaká panovala ještě před čtvrt stoletím," řekl šéf české diplomacie.

ČTK

tyden.cz, 28. 5. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme