Schwarzenberg: Nekončím! Novináře "chytá fantas"

16. 3. 2012

Nekončím, ohradil se ministr zahraničí Karel Schwarzenberg proti zprávě o jeho údajné rezignaci. Novináře podle něj „chytá fantas“.

Měl to být objev dne. Elektronický deník Insider vypustil odpoledne zprávu s jednoznačným titulkem: Schwarzenberg se rozhodl odejít kvůli Nečasovi z vlády.

Jenže senzační zjištění Insideru sám šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) dementoval. Viditelně ho spíše pobavilo.

V reakci si totiž zavtipkoval nejen na účet Insideru, ale pohrál si i se jménem redaktora serveru Lidovky. cz. „Ačkoliv jste Nevyhoštěný (jméno redaktora Lidovek – pozn. red.), tak bych server Insider vyhostil, neboť je, co se TOP 09 týká, outsider. Teď už ho chytá fantas,“ odpověděl ministr v textové zprávě.

Odchod Schwarzenberga? Je to nesmysl, říká premiér Nečas LN zprávu později popřel i premiér Petr Nečas (ODS). „Je to nesmysl,“ reagoval ministerský předseda na úvahy, že první vicepremiér a šéf TOP 09 skutečně v jeho kabinetu končí.

Podle elektronického deníku má být důvodem k rezignaci Nečasovo lednové odmítnutí podepsat v Bruselu pakt o rozpočtové stabilitě.

Schwarzenberg se tehdy dostal s premiérem do ostrého sporu a otevřeně mluvil o tom, že je připraven dokonce i opustit vládu. Podle něj se totiž Česká republika rozhodnutím nepřistoupit na fiskální dohodu přesunula na periferii Evropské unie. Nečas tehdy ministrovo lavírování označil za zahájení jeho prezidentské kampaně.

O tom, že by se Schwarzenberg odhodlal naplnit výhrůžku, neví nic ani šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

„Může se cítit a asi se i cítí právem znechucen z toho, že Česko míří do evropské izolace. Nicméně na klubu v žádném případě nepadla slova o jeho odchodu z vlády,“ řekl Gazdík.

dom, Lidovky.cz

Lidové noviny, 16. 3. 2012, Rubrika: Domov, str. 3