Schwarzenberg: Nečas se nám plete do práce

5. 3. 2012

Jde o zahájení prezidentské kampaně. Tak včera označil premiér Petr Nečas (ODS) televizní přestřelku mezi ministrem zahraničí a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a europoslancem ODS Janem Zahradilem.

Šéf diplomacie se v České televizi na dálku do Nečase několikrát strefoval kvůli tomu, že nepodepsal v Bruselu pakt o fiskální unii. Debaty se účastnil také místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek, s nímž si Schwarzenberg na první pohled notoval. Na rozdíl od zástupce koaličního partnera Zahradila. Ten se premiéra zastával.

„Nebudu komentovat zahájení prezidentské kampaně pana Schwarzenberga. Navíc učiněné v zábavním televizním pořadu, který ani nesleduji,“ uvedl Nečas na konto ministra zahraničí a Otázek Václava Moravce. Přitom sám je na tuto neděli do Otázek Václava Moravce pozván do duelu se šéfem soc. dem. Bohuslavem Sobotkou.

Karel Schwarzenberg k Petru Nečasovi: Měl by koordinovat především své ministry a neplést se nám do práce. Pan premiér není můj nadřízený, to by si měl uvědomit.“

Vládní politika, vzkázal Nečas Schwarzenbergovi, se tvoří na jednání vlády, jejích orgánů či na koaliční půdě. Ne v televizi. „Pan ministr zahraničí by neměl ztrácet glanc. Jednal jsem přesně v souladu s mandátem a rámcovou pozicí vlády – tedy nepřipojit podpis ke smlouvě do té doby, než bude nalezena vládní a koaliční shoda nad způsobem případné ratifikace,“ vzkázal Nečas. Podle něj si souhlas nelze „vytrucovat či získat vydíráním“.

Hned na Kavčích horách bránil Zahradil svého premiéra: „Vadí mi, že člen vlády se chová neloajálně k vládě. Ministr zahraničí dětinsky okopává kotníky.“

Schwarzenberg dlouhodobě kritizuje ODS a Nečase za jeho politiku vůči Bruselu. Zahradilovi vpálil do očí, že Nečas posunuje Česko na okraj Evropy. Úmluvu nepodepsala ještě Británie.

„Ještě jsme se na okraji neocitli, ale směřujeme tam, proti čemuž protestuji. Máme zdravou ctižádost se tam dostat. My neklepeme, my hlasitě voláme, aby nás tam pustili. Snad vládu osvítí Duch Svatý,“ povzdechl si Schwarzenberg. „Je klíčová otázka, jestli chceme být členy (EU) a to znamená i nést důsledky, nebo jestli chceme být jen vyžírky,“ uvedl.

Přitom na přelomu ledna a února se po slovní přestřelce Nečas a Schwarzenberg dohodli, že budou ve výrocích zdrženlivější.

Přestřelka se Zahradilem

Přestřelku mezi Schwarzenbergem a Zahradilem, kterou Nečas v prohlášení později komentoval, odstartovala otázka moderátora, má-li Schwarzenberg ponětí, jak na své evropské schůzky dojíždějí ministři vlády.

„To ale není moje starost. To je starost pana premiéra. Měl by koordinovat především své ministry a neplést se nám do práce. Pan premiér není můj nadřízený, to by si měl uvědomit.“

Ministr naznačil, že ve vládě nemusí vydržet až do voleb 2014: „Uvidíme, jestli se podaří najít ještě nějaký společný pohled…, pak nastane tento okamžik (odchodu). To vám ale teď časově neřeknu.“

Podle Zahradila se vláda zavázala, že smlouvu není možné podepsat bez shody na uspořádání referenda o přijetí eura. „Vy tuto zem plíživě vyvádíte z EU,“ komentoval Zaorálek. Zahradil zdůraznil, že v ODS nikdo neříká, že by Česko mělo Unii opustit.

Marek Přibil

Právo, 5. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2