Schwarzenberg: Nečas dělá ramena

20. 10. 2011

Premiér Petr Nečas (ODS) rozzlobil svého koaličního kolegu z TOP 09, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. A to svým výrokem, že by Česko mělo přijmout euro až po rozhodnutí v referendu.

Podle ministra jsou takové panické výroky v době, kdy je přijetí eura v nedohlednu a kdy celá Evropa bojuje za záchranu společné měny, alibistické. „Je to nakopnutí Merkelové zezadu v okamžiku, kdy bojuje o záchranu eura. Kdybychom měli přijmout euro příští rok… Ale to nás čeká nejdříve za pět let, když se bude dařit,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Z Hradu zaznívá pochvalné mručení

Dodal, že Nečasův výrok nemá jinou logiku, než že se chtěl udělat hezkým před kongresem ODS. „Já to nechápu, asi se snaží dělat ramena. Nejhorší je, že neví, co udělal. On pouze ví, že to bude mít ohlas v ortodoxním křídle ODS, že tomu zatleskají všichni Zahradilové a národní banka a že z Hradu zazní pochvalné mručení,“ podotkl ministr. Podle Schwarzenberga takovéto neuvážené kroky vedou ke ztrátě prestiže republiky v zahraničí a bude je muset zahraničním politikům pracně vysvětlovat: „Asi přejmenuji ministerstvo na ministerstvo žehlení.“

Česko vstoupilo do EU v roce 2004 a zavázalo se, že přijme euro, ale bez data, jako svoji měnu. Podle Nečase se změnily podmínky. „Je nezbytné říci si otevřeně, že my jsme se v příslušném referendu (o vstupu do EU) zavázali ke vstupu do eurozóny, která v tu dobu byla pouhou monetární unií, kdežto dnes se postupně mění v dluhovou a transferovou unii. To je něco jiného, než o čem jsme hlasovali v referendu,“ řekl v úterý v Bruselu Nečas.

Pro Schwarzenberga to není relevantní argument. „Všechno se mění. Kdo si před deseti lety myslel, že vše zůstane stát, nemá co pohledávat v politice. Kdo chce být ve spolku, tak to musí chtít v dobrých i špatných časech,“ zlobil se ministr zahraničí.

Šéf poslanců VV Vít Bárta ale s Nečasem souhlasí. „Jako strana přímé demokracie velmi podporujeme pořádání referend, a proto tedy premiérův názor velmi vítáme,“ uvedl pro Právo.

Oldřich Danda

Právo, 20. 10. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2