Schwarzenberg: Nebyl to úplatek, ale protislužba

9. 4. 2010

Nejpopulárnější politik a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přiznal, že v devadesátých letech vyhověl korupční nabídce. Hlavním důvodem bylo, aby získal zpět svůj majetek. Šéf strany svůj prohřešek nepopírá, ale říká: Žádné peníze jsem nikomu nedal. Přitom TOP 09 staví volební program také na důsledném boji proti korupci. Poslední průzkumy ukazují, že pokud by volby byly tento měsíc, pak by TOP 09 získala hned po ČSSD a ODS nejvíce voličských hlasů.

Stalo se to před dvaceti lety. Karel Schwarzenberg se tehdy u českých úřadů ucházel o navrácení majetku svých předků. A jeden z úředníků naznačoval, že restituci může protáhnout na léta, pokud mu ovšem kníže nepůjde na ruku. "Bylo to velmi dávno. V době, kdy jsem nebyl tak známý jako nyní. Byl jsem v úplně jiné situaci. Ten úředník prostě seděl na šanonu a na tom, jak rychle vše dopadne, bylo závislých víc věcí i lidí. Já už jsem to na sebe kdysi řekl, ale to si asi novináři nepamatují," popsal on-line deníku TÝDEN.CZ Schwarzenberg.

Někdejší kancléř prezidenta Václava Havla a nyní šéf TOP 09 ustoupil. A úředníkovi, který žádal za svoji práci úplatek, vyhověl.

Informaci o tom, že předseda TOP 09 dal kdysi úplatek, přinesl deník Blesk. Schwarzenberg ale nyní tvrdí, že to úplatek nebyl.

"Nebyla to žádná suma. Nebyly to peníze. Byla to něco jiného, jakási protislužba, kterou po mně ten úředník tehdy chtěl a kterou jsem pro něj měl udělat. Byla to výjimečná situace," přiznal Schwarzenberg, ale odmítl upřesnit, o jakou úlitbu se jednalo.

O tom, jestli by na chtivého restitučního úředníka poslal policii, neuvažuje. "Teď už je to celé promlčené. Od té doby jsem naštěstí už nic takového nezažil. A kdyby ano, nestalo by se to," dodal.

TOP 09 chce s korupcí, pokud získá místa v budoucí vládě, zatočit několika opatřeními. Navrhují speciální soudní senáty, potírání korupce státních úředníků a politiků a větší veřejnou kontrolu.

"Podhoubím klientelismu, nekalé lobby a korupce je rozpad tradičních hodnot, složitá a neprůhledná veřejná správa, slabé represivní orgány státní moci a především pak společenská tolerance vůči korupčnímu jednání. Řešení tohoto problému proto není věcí několika, byť dobře promyšlených návrhů, ale věcí soustavného odbourávání korupčních příležitostí a rozbíjení korupčních bratrstev na úrovni státu, regionů i obcí. Vůli k takovému jednání musí mít především vláda, vrcholné státní orgány, politické a společenské elity země i sami občané," píše TOP 09 v úvodu volebního programu věnovaného korupci.

 

Lucie Pařízková, Karel Šanda
Týden, 9. 4. 2010, Rubrika: Politika
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme