Schwarzenberg: Mládek začíná blbnout

Stínový ministr financí z ČSSD Jan Mládek obvinil Karla Schwarzenberga (TOP 09), že jako ministr zahraničí dělal vše, aby vztahy ČR s Ruskem a Čínou nefungovaly. Schwarzenberg podle Mládka pravděpodobně pokračoval v politice vysoké rakouské šlechty, která měla radost z rozpadu Jugoslávie, Československa i SSSR. Mládek předpovídá, že se přístup České republiky k Rusku po nástupu levicové vlády změní k lepšímu.

28. 8. 2013

Mládek odpovídal na dotazy českého vysílání rozhlasové stanice Hlas Ruska, která záznam uveřejnila na svém webu.Stínový ministr vyslovil názor, že po nástupu levicových stran k moci, k čemuž by mohlo dojít po volbách do Sněmovny, se zlepší vztah ČR k Rusku a Číně.

„To bude mít naprosto zásadní vliv, protože předchozí vlády v tomto dělaly velmi špatnou službu a hnaly ČR do izolace jak vůči Evropské unii, ale také především vůči Rusku a Čínské lidové republice,“ řekl Mládek.

„Tam zejména hlavní škodnou byl prezidentský protikandidát Miloše Zemana Karel Schwarzenberg, který upřímně řečeno dělal všechno pro to, aby vztahy s Ruskem a Čínou nefungovaly,“ dodal Mládek. Schwarzenberg podle něj navázal na politiku, která nechtěla, aby fungovaly slovanské federace.

„Pravděpodobně pokračoval ve staré politice vysoké rakouské šlechty, která nikdy nechtěla, aby fungovaly slovanské federace, a měla velkou radost, že se všechny tři rozpadly. Jak ta jugoslávská, československá, tak i sovětská. Tohle se rozhodně změní, nová vláda bude mít jiný přístup k této spolupráci a má i od toho jistá očekávání,“ soudí Mládek o blízké budoucnosti ve vztazích ČR s Ruskem.

Podle Schwarzenberga začíná Mládek blbnout. Exministr mj. poukázal, že za jeho působení obchod s Ruskem vzrostl.

„Pana Mládka jsem si vážil jako rozumného ekonoma, a teď vidím, že začíná blbnout. Že byl Sovětský svaz ‚slovanskou federací‘? Asi by se měl nejprve seznámit s fakty a až poté mluvit. Také si tak trochu plete historická období. Když tyto federace vznikly, tak Rakousko-Uhersko už neexistovalo. Šlechta ztratila politické postavení a politiku při nejlepší vůli nedělala,“ řekl Schwarzenberg Právu.

„A s Ruskem a Čínou je to poněkud odvážné tvrzení. Měl jsem samozřejmě jisté postoje ohledně dodržování lidských práv, ale za mého působení obchod s Ruskem i Čínou neobyčejně vzrostl. Moje politika tomu vůbec nepřekážela,“ dodal exministr.

Mládek se pro Hlas Ruska vyjádřil i k úloze prezidenta Miloše Zemana. Nemyslí si, že by ČR spěla k prezidentskému systému, posun k tomu poloprezidentskému ale nevyloučil. „Nějaký poloprezidentský systém, to už ano. Což je věc ovšem, která do určité míry funguje třeba v sousedním Polsku a nikdo z toho zase nedělá tak velký problém,“ řekl.

Zeman podle Mládka po volbách v případě vítězství levice „posílí, protože se dá předpokládat, že by mohly dominovat v parlamentu strany, ke kterým má blízko. To je nejen sociální demokracie, ale také komunistická strana a také jeho vlastní strana SPOZ“.

(jov,tin)

Právo, 28. 8. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1