Schwarzenberg: Mladá generace v Íránu má jiné představy než jejich dědové

Írán se musí vrátit k dodržování mezinárodní jaderné dohody. Ve společném prohlášení k tomu Teherán vyzvali představitelé Francie, Británie a Německa. K dodržování dohody z roku 2015 vyzvali také ministři zahraničí států Evropské unie na pátečním mimořádném jedním, kde řešili i vojenskou přítomnost v Iráku. Podle nich musí protiteroristická koalice pokračovat. Všechny tyto diskuse rozpoutalo zabití íránského generála Sulejmáního pomocí bezpilotního prostředku Spojených států.

13. 1. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Skutečnost, že se celá akce odehrála na území jiného státu, je problém pro více diplomatů. Pane Schwarzenbergu, cítíte v tom stále terorismus nebo se na onen čin díváte ve světle aktuálních událostí jinak, když se nyní Íránci postavili proti své vlastní vládě?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Fakt, že Íránci právem protestují proti své vládě, na tom nic nemění. Zabití generála, který byl představitel Íránu, je jiná záležitost především proto, že byl zabit na území jiného státu, tedy Iráku. Tady je problém spíše politický. Není správné porušit mezinárodní právo v čase míru, byť velikého napětí, tím, že stát zabije představitele jiného státu v třetí zemi. To jsou způsoby, které považuji za problematické. A se když tohle zavede do mezinárodní politiky, tak skončíme v hrozném stavu.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Vy jste ve facebookovém příspěvku také napsal, že jste býval zvyklý na to, že se válka oficiálně vyhlašuje. Není ale absence oficiálního vyhlášení války příčina toho, že mohlo dojít k té rychlé mezinárodní deeskalaci? Že žádnou třetí světovou válku, kterou leckdo pesimisticky prorokoval, tak nevidíme a obě dvě velmoci ubraly na plynu?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Někteří lidé mi vyčítali, že nejsem realista, že se to již dávno nedělá. To je sice možné, ale zrušila se pravidla a nezavedla nová. Podívejte se, i fotbal se neobejde bez pravidel. Pokud si vymyslíme, že můžeme dělat mezinárodní politiku i v napětí a válečných akcí bez pravidel, tak je to opravdu cesta do pekla. Musí být pravidla, podle kterých se budou všechny státy řídit.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pane Schwarzenbergu, čekají se nějaké větší systémové změny v Íránu? Oslabuje režim nebo skutečně je to souhrn nešťastných událostí a náhod?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Myslím si, že to byl souhrn nešťastných událostí. Režim bude ještě delší dobu, obávám se, trvat. Sice režim oslabuje, především tím, že vyrostla mladá generace, která revoluční nadšení před čtyřiceti lety po Chomejním nesdílí. Ta chce už úplně něco jiného. Dokud zde však bude starší generace, která onu revoluci toho času provedla, režim bude trvat. Jak známo, tak takové režimy padají, když revoluční generace odejde. Stejně tomu bylo v Sovětském svazu, bývalé Jugoslávii a stejně tomu tak bude i v Íránu. Je tomu však teprve čtyřicet let. To, že jednou režim padne, je jisté, protože svět se změnil a je úplně jiný, než byl před čtyřiceti lety a mladá generace v Íránu má jiné představy o svém životě než jejich dědové.

Zdroj: ČT24, Studio 24, 13.1.2020

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme