Schwarzenberg: Mám pocit, že Kočí byla zneužita ve vnitrostranickém boji ODS

14. 4. 2011

* Co říkáte na nahrávku, na které Kristýna Kočí říká, že s šéfem poslaneckého klubu ODS Tluchořem chystali puč proti VV?

Je známo, že jak Věci veřejné, tak ODS jsou rozpolcené, a že tady různé frakce dělají různé věci.

* Změní to váš pohled na VV a na věrohodnost Kristýny Kočí?

Věrohodnost je vždy omezená. Já každou informaci politických partnerů beru na vědomí, ale nikdy nesoudím. Protože vím, že každý z nás, politiků, může být obviněn z různých věcí. Také nemám agenturu ani tajnou službu, abych si to ověřil. Ale něco se mi zdá pravděpodobné. Například že Kristýna Kočí je delší dobu zadobře s panem Tluchořem. Když jsem ve Sněmovně procházel různými lokály, tak jsem je viděl stále pohromadě.

* Budete teď postupovat vůči VV smířlivěji?

Já jsem vždy pro smířlivý postoj. Mám silnou naději, že po tom, co se teď všechno stalo a nedá se narovnat za 24 hodin, tak se to pozvolna během týdnů narovná.

* Budete dál prosazovat, aby odešli všichni tři ministři VV z vlády?

To je věcí premiéra. A já se snažím, pokud to není proti zájmu naší země, ministerstva zahraničí a TOP 09, být k premiérovi loajální. Jinak by ta vláda byla už na prd.

* Budete ho nabádat k větší umírněnosti?

Co mu řeknu, nebudu předem říkat do médií, jinak se akorát zabejčí. V kritických situacích je nejdůležitější – poslušně hlásím – držet hubu.

* Pokud se prokáže, že skutečně ODS a Kočí pracovaly na puči, neměla by podat demisi celá vláda?

Na demisi to zajisté není. Já vím, že to není hezké, co se u nás děje, že tu jsou intriky každého politika proti každému.

* Vy byste chtěli být ve vládě se stranou, která intrikuje vůči svému partnerovi? Co když to příště zkusí na vás?

Mám dojem, že jde jen o část ODS. Navíc je možné, že ta holka do toho spadla, aniž by měla tušení, co politické hry jsou. Oni ji využili k úplně jiné a větší hře, a to ve vlastní straně.

Oldřich Danda

Právo, 14. 4. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme