Schwarzenberg: Lidi jsou strašně naštvaní

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

3. 5. 2010
Knížepán - tak ho někteří straničtí kolegové oslovují - ve dvaasedmdesáti letech objíždí volební mítinky, po hospodách přesvědčuje voliče nejen o tom, koho a proč by měli volit, ale hlavně, aby volit šli. Má to vůbec zapotřebí? A co ho vede k dalšímu angažmá ve vysoké politice - vládní funkce? Ne. Ví, že pokud se TOP 09 dostane do sněmovny, může skončit i v opozici. „Do politiky jsem šel z naštvanosti," opakuje znovu a znovu.

* E15: Momentálně pořádáte předvolební jízdy po krajích, bavíte se s mnoha lidmi. Půjdou volit?

To doufám.

* E15: A jsou lidé hodně naštvaní na politiky?

Jo, strašně. To cítím i já. Prostě nedůvěra vůči každému politikovi. To prostě moc veselé není. Ale je to celkem vzato pochopitelné.

* E15: Je to momentální jev, vyvolaný hlavně ekonomickou situací, anebo generální naštvání?

Ekonomická situace částečně takový postoj vyostřila. Lidi docela chápou, že teď musí nastat veliké šetření a musí se dělat nepříjemné kroky. Ale viní z toho politiky. Jejich nešťastné vládnutí řekněme za posledních deset let. Lidi si přece jenom uvědomují, že krize nespadla z nebe.

* E15: Většina předvolebních výzkumů zatím ukazuje, že nová vláda se bude skládat obtížně...

Ano, to je u nás obvyklé.

* E15: Jistě, ale tentokrát, jak to tak vypadá, to bude ještě obtížnější než obvykle. Stále platí, že byste vy osobně, a tudíž ani TOP 09 nevstoupil do kabinetu, který by sestavoval šéf ČSSD Jiří Paroubek?

To je naprosto jasný. V tom mám za sebou celé předsednictvo, o tom nebudiž pochyby. Já nemám nic proti sociální demokracii, v životě jsem poznal spoustu sociálních demokratů, s některými jsem byl osobně spřátelen, ale nemá pro mě smysl partner, který nedodrží slovo. A poněvadž pan předseda Paroubek toto několikrát udělal, tak nemá smysl tvořiti s ním koalici. Koalice, to je takové krátkodobější manželství. Ale když vám partner předem naznačí, že zahne při každé příležitosti, tak je svatba zbytečná.

* E15: Vadí vám i jeho osobní styl, způsob vedení kampaně ČSSD?

Ale ne. Je to demagogie, populismus, ale toho jsem v životě zažil dost. A styl jeho kampaně? Beru to tak, že odpovídá stavu politické kultury v Čechách. To by mně nevadilo. Ne, vadí mně pouze, že neumí dodržet slovo.

* E15: Jenomže na jeho mítincích policie kontroluje odpůrce politiky socialistů, jeden z posledních případů se stal v Pardubicích. Nezavání to už omezováním svobody?

Kdyby toto se stalo zvykem - doufám, že to byl přehmat nějakých policejních důstojníků, kteří se chtěli zalíbit ministrovi vnitra. Kdyby to bylo opravdu příkazem seshora, bylo by to vážné znamení.

* E15: Ještě jednou volební matematika. Počítáte i s tím, že se TOP 09 může ocitnout v opozici?

Samozřejmě. Když jdete do politiky, tak nemůžete jít pouze za předpokladu, že vyhrajete. Můžu taky být v partě, která neuspěje, a tudíž v opozici. To je samozřejmost.

* E15: A teď si představte dolní komoru parlamentu, máte s ní dost zkušeností. Opravdu se to dá vydržet?

Ale jo, ale jo. Rozumíte, zase v opozici budu mít více možností naše papaláše zlobit. Ono to má také své přednosti.

* E15: Podle některých předvolebních průzkumů by si vás lidé přáli vidět v křesle premiéra. Vycházel byste jako předseda vlády s prezidentem republiky, a zlobil byste ho třeba se zahraniční politikou?

Já bych se pokusil vždy s hlavou státu vycházeti dobře. Zvenčí je to trapný pohled, když existuje očividný spor s hlavou státu a šéfem vlády. Pokusil bych se spory vyjasnit předem a předem se s prezidentem domluvit. No, ale když je to nezbytné, tak člověk musí trvat na tom, co uznává za správné. A za zahraniční politiku odpovídá vláda, koncem konců. Samozřejmě bych se ale vždycky snažil vyhnout jakémukoliv viditelnému konfliktu. Hlava státu je hlava státu.

* E15: Nicméně váš náhled na zahraniční vazby a počínání Česka se od názorů současné hlavy státu dost liší.

Samozřejmě, pan prezident měl jisté námitky, než jsem se stal ministrem zahraničí a několikrát je vyjádřil dosti jasně, ale během mého ministrování jsme korektně spolupracovali.

* E15: Můžeme ještě chvíli hrát, co by bylo kdyby?

No.

* E15: Kdybyste účinkoval v povolebním kabinetu, usiloval byste o post šéfa diplomacie?

Bude přeci záležet na tom, jaká to koalice bude, já vždycky zastávám staré přísloví - ševče, zůstaň u svého kopyta. Uvidíme.

* E15: Motivovala vás možnost znovu se dostat na vrchol, opět se ujmout ministerstva zahraničí k tomu, že jste se postavil do čela nové politické strany?

Ani ne. Už jsem si to užil. Já jsem dělal rád ministra zahraničí, ale možnost - řekněme bez služebních povinností - cestování po světě, konečně se podívat do částí světa, které neznám, by mě taky lákala. Do politiky jsem šel z naštvanosti. Ne, že by mně strašně chybělo ministerstvo. Byl jsem tam rád, měl jsem tam velice dobré spolupracovníky a myslím, že se nám práce podařila. Ale býti ministrem, není životní cíl.

* E15: Tak ještě jedno kdyby. Jste lesník. Bral byste post ministra zemědělství?

Svého času jeden se mnou o tom mluvil. Načež jsem odvětil, pod jednou podmínkou: Kdybych tam mohl vstoupit jako král Václav IV. blahé paměti, s takovým pánem v červeným hávu, který by měl velkou sekeru přes rameno. Kdyby tohle bylo možné, tak bych to převzal. Jinač ne.

* E15: Ta sekera by asi nebyla na smrkový les. Tak na koho?

Na osazenstvo ministerstva.

* E15: Co vůbec říkáte hospodaření Lesů ČR?

Za prvé, ten majetek rychle mizí. Když se podíváte do českých lesů, ty jsou bleskem vyprazdňovány. Ten celý systém je bohužel špatně nastavený. Systém, kde je oddělena správa lesů od hospodářské činnosti, vede k nezodpovědnosti a bohužel tendry, o kterých teď byla velká diskuze, to je jen špička ledovce. Ten systém musí být úplně změněn.

* E15: Pomohla by privatizace lesů?

Rozhodně by neškodila. Privatizovali jsme leccos. A když se privatizuje fabrika, lze výrobu, patenty a všechno odvézt pryč. Les zůstane na místě.

* E15: Dá se vykácet a odvézt.

To už se děje teď. Právě teď se to děje. Tomu by měly překážet zákony. Tedy, kdyby tady někdo dbal zákonů. Ale, myslím, že privatizovat se dá. Ve srovnání s jinými státy máme až moc veliký podíl státních lesů. Živě si můžu představit, že by například jejich část převzala města. Když se podívám na města, která mají tradičně lesní majetek - třeba moji sousedi - Karlštejn, město Písek, spravují je dobře. Jiná města obdobně. Les by měl mít vždycky někdo, kdo tam opravdu je. Tedy, je-li ten les kolem nějakého města, tak se tam občané procházejí, starosta a radní na něj mohou dohlížet. Všichni hned vidí nějaký nešvar. Pak to má smysl. Neprodával bych zahraničním společnostem. Lesy, zemědělský majetek, to je něco jiného než akcie. Akcie můžete mít v Patagonii a v Japonsku, kdekoliv. Les, statek, to má sousedy, lidi, kteří tam žijí. To by vždy měl být majetek toho, kdo je tam fyzicky přítomen.

* E15: Reprezentujete stranu, která mluví o potřebě morální obrody společnosti...

Řekl jsem to jasně. Morální obroda je to, co je nejnutnější u nás. Je mi jasný, že toto není volební program, to je práce na dlouhá léta. Poněvadž nemůžeme během krátké doby změnit něco, co se vyvíjelo padesát let v různých totalitách, od roku 1939 po rok 1989. Vlastně to začalo už za druhé republiky. A kapitalismus divokého východu naši morálku taky nenapravil. Tady musíme zapracovat, abychom desetiletí trvající úpadek napravili. Morální obroda je pro mě klíč, aby se český národ v budoucnosti vůbec zachoval.

* E15: Máte na mysli něco jako boj s českou malostí?

Ne, spíše boj s naší rozšířenou vlastností, se závistí. Jde o ten český postoj. Jen v Čechách máme to krásné úsloví - Ať klidně chcípne moje kráva, jen když pojde sousedova koza.

* E15: Jakou roli by mohl nebo měl hrát malý národ, tedy Česko, v Evropské unii?

Co nejživější. Je velká výhoda Evropy, že je pestrá, různorodá. Je odlišné, jestli jsem ve Valonsku, v Sasku nebo na Valašsku. To je ta krása v Evropě. Tu různorodost musíme udržet. Snad neskončíme tak, že bychom všude mluvili jedním jazykem, bad english. Tak to by byla pro mě velmi cizí Evropa.

* E15: Jak Evropa vidí Česko?

Začátkem devadesátých let to bylo pouhé nadšení, pak to bylo hodně rozdílné. Něco jsme si pokazili. Připouštím, že první třetina předsednictví nám pomohla. No, a pak jsme si vesele všechno sami zbořili. Když je nám svěřen úkol a důvěra, a prostě z vnitropolitických, stranických důvodů, osobních důvodů se najednou všechno zboří, tak to udělá blbý dojem.

* E15: Působí blbým dojmem jenom zpackané předsednictví?

Samozřejmě, některými stránkami už jsme se proslavili. Že se tady krade o sto šest, nesčetní turisté, kteří byli v restauracích či v taxících okradeni, taky vyprávěli, jak to u nás chodí. Nemůžu říct, že naše pověst toho času je valná. Ne. Musíme si přiznat, to nám samozřejmě škodí.

* E15: Takže Západ nás řadí spíše k východní Evropě?

Ne, ne, ne. Ruska si lidi na Západě váží.

* E15: Má Česko jasno, kam vlastně patří?

My jsme Středoevropané. Čtyřicet let nám tvrdili, že patříme k východní Evropě, pak si začátkem devadesátých let někteří lidé tady mysleli, i mnoho mých přátel tvrdilo, že patříme k západní Evropě. Říkal jsem, nepatříme. My jsme střední Evropané. Patříme k těm národům, které prostě nebyly u Atlantiku. Jsme poznamenáni tím, že když srovnatelně malí národové jako Portugalci vyslali své koráby až do Kantonu do Číny, objevili Brazílii, měli kolonie v Indii a Africe, tak naši kupci dorazili leda do Norimberku a do Benátek. To je prostě jiný svět. Ale není to zlý. To jsou Maďaři, to jsou Rakušané. Ale přeci jenom, my jsme byli pokřtěni Římem, a ne Cařihradem. Prošli jsme reformací, renezancí, osvícenstvím. To jsou důležité pojmy, to se na východ od nás nedělo. Tady je veliký rozdíl.

* E15: Ve volebním programu TOP 09 je i požadavek stvrzení závazku společné obrany v rámci NATO. Proč?

Je naprosto nutné, aby se čas od času takový závazek potvrdil. Když například máte stříbrnou nebo zlatou svatbu, tak během toho obřadu si ještě jednou slíbíte manželství. Je přeci hezké to ještě jednou potvrdit, ne?

* E15: Není za tím požadavkem spíše obava, že bychom opět mohli spadnout do jiné sféry vlivu?

Ale to jenom, když se o to sami přičiníme. Ani ten únor 1948 nebyl nutný, kdyby se od začátku, od roku 1945, tomu politický vývoj postavil.

* E15: Můžeme vůbec s takovým požadavkem přijít, když nejsme ochotni dostát svým závazkům v NATO, například posílit kontingent v Afghánistánu?

No, to je typický příklad toho, jak vždycky z vnitropolitických důvodů nechceme závazky plnit tak, jak je od nás očekáváno. A je smutné, že ti čeští politici, kteří v posledních měsících halasně vzývali administrativu prezidenta Obamy s tím, jak odpovídá jejich idejím, tak ho v okamžiku vznesení velmi skromného požadavku nechali na holičkách. A s odpuštěním, když my se nezajímáme o naše spojence, proč by se oni měli zajímat o nás.

* E15: Bavíme se o stavu společnosti, pomohla by třeba změna ústavy?

Vyměnil bych způsob volby. Do sněmovny volil tak, jako nyní do Senátu. Senátní způsob volby přeci jenom umožňuje zvolit o chlup lepší kandidáty. A pro horní komoru bych zvolil poměrný způsob, který by více akcentoval kraje a malé strany. Taky bych posílil prezidentské pravomoci. Prezident by měl mít jako v ostatních zemích možnost rozpustit parlament. Aby se neopakovala situace z loňského podzimu, jedenáct měsíců existence úřednické vlády. Pak bych byl také pro to, aby jmenování guvernéra a členů bankovní rady bylo podobné jako u ústavních soudců. Navrhovala je hlava státu a potvrzoval Senát.

* E15: Tak rozsáhlá změna ústavy nikdy neprojde.

To vím taky. Miloš Zeman má v tomhle pravdu. Kapři si nikdy rybník nevypustí.

Jana Havligerová
E 15, 3. 5. 2010, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme