Schwarzenberg: Lidé hledají vždy panny neporušené

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

3. 11. 2013

Jak se vám jeví situace po volbách?

Bláznivá.

A momentální dění v ČSSD?

Bláznivé. Podívejte se, upřímně řečeno, já jsem myslel, že pan Hašek je šikovnější a inteligentnější. Pač něco tak nedočkavě blbě provedeného jsem v životě neviděl. Mě ale znepokojuje něco jiného: náš přístup k politice. Znám dost sociálních demokratů po světě, někteří z nich jsou opravdu mí přátelé. A ti by se zděsili, kdyby slyšeli, že vedoucí funkcionáři strany jak malí kluci k učiteli v obecné škole pobíhají za hlavou státu, aby on za ně jim umožnil převzít moc ve straně. Kde to jsme?

Chtěl jsem se právě zeptat i na to, jak vidíte roli prezidenta Zemana?

Hlava státu se chová tak, jak se dalo očekávat. On se chce té strany zmocnit, tudíž dělá, co může. To je jasné. Ale že hlavní představitelé demokratické strany takto jednají, to je pro mě to otřesné. Mnohem víc než ona groteska, jak to všechno dopadlo. Je to taková typická česká fraška. Je mi líto.

Ale jsme po volbách a politická scéna musí řešit ustavení orgánů Sněmovny, vytvoření vlády; a my jsme v této situaci. Vidíte jako východisko další předčasné volby?

Ano. Podle mého názoru asi jiné východisko není, poněvadž každá vláda, která je teď možná, je takový nemožný slepenec, že to dlouho vydržet nemůže.

Lidé hledají vždy panny neporušené

Mohou ale voliči rozhodnout výrazně jinak?

Ale jo. Myslím, že to bude už trošku vyváženější hlasování. Ne že by pravice nepotřebovala dostat na p***l - a po zásluze taky dostala. Ale zase v zájmu státu není, aby se to vychýlilo příliš mnoho. Takže předpokládám, že to vychýlení by s pomocí boží přestalo.

A také že populistické strany, když lidé zjistí, že spasitelé se už posledních dva tisíce let neobjevili a že není možné splnit takováto očekávání, tak se zase přeorientují na normální strany, které mají jasný program. Netvrdím, že nově vzniklé strany vymizí. Ale neviděl jsem v životě, že strany jednoho cíle - jako například Úsvit s propagací referenda - měly úspěch delší dobu. U pana Babiše je to možné, on si může dovolit vydržovat si stranu po dlouhou dobu.

Neposílily by ho předčasné volby?

Já myslím, že ne. Taky podle toho, kdy budou. Poslední dobou vystupoval víc v televizi a to mu moc neprospělo. A pokud se tato politická krize potáhne delší dobu, tak lidé zjistí, že Babiš nemá kouzelný proutek. Takže v příštích volbách bude mít příznivce, ale pochybuju, že takovýhle velký úspěch.

Čím si vůbec vysvětlujete oblibu nových hnutí?

Lidé vždycky hledají nějakou stranu, která by byla - promiňte - panna neporušená. Nezatížená. A že pan Babiš založil svou reklamu na tvrzení "my nejsme politici", na protestu. Objednal byste si střevíce u někoho, kdo vás ujišťuje, že není švec? Ale tady se voliči rozhodli svěřit stát lidem, kteří tvrdí, že nejsou politiky.

Já vím, že politici mají mizernou pověst. Ale i politika, jako diplomacie, vyjadřuje jisté řemeslné znalosti. Musíte vědět, o co jde. Znal jsem více podnikatelů, kteří šli do politiky. Až na několik málo výjimek to ztroskotalo. Pač je to jiné myšlení. Politik a podnikatel uvažuje jinak.

Volby do dvou let

V jakém časovém horizontu byste odhadl další předčasné volby?

Možná velmi brzo, možná za dva roky. Nevím. Ale mám dojem, že úmysl pana prezidenta jest hrát to tak, aby stávající vláda vládla co nejdéle. Nemá zájem na tom, aby se ustavila vláda, která vzešla z Parlamentu. Bude ho těšit, když se budou prát mezi sebou a nedají vládu dohromady, a tím pádem zůstane jeho vláda, eventuálně s lehkou obměnou.

Všichni teď víceméně spekulují o trojkoalici ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. Vy byste si tedy na ní nevsadil?

To je dle mého názoru jediná možná koalice. Ale jestli to vydrží! Jak známo, pan Babiš do té vlády nepůjde. A když šéf druhé nejsilnější strany nepůjde do vlády, je to trošku blbý.

Myslíte kvůli lustračnímu osvědčení?

Ano.

Někteří lidovci nicméně říkají, že si to vy jako strana usnadňujete ohlášením, že jdete do opozice, a poukazují na to, že byste to s Babišem a ODS poskládali také...

Takže protože my do toho nejdeme, tak ubozí lidovci do toho jít musí! Za prvé je nikdo nenutí. A za druhé nevidím důvodu jít do vlády, která by skončila podobně jako vláda Nečase. A to byla vévéčka malá strana, tady by to byla druhá největší, skoro stejně silná jako strana sociálně demokratická. My, mnohem slabší, bychom tam byli pouze přívěsek. Co tam mám dělat? Smyslem mého života není umožnit Babišovi nebo Sobotkovi vládnout.

Myslíte, že se shodnete na orgánech Sněmovny? Jaké zastoupení by si TOP 09 představovala?

Proporčně bych očekával, že bychom jednoho místopředsedu Sněmovny dostali. Pak doufám, že výbory budou obsazeny trochu podle umu a kompetentnosti.

A co vy osobně?

Jediné, co by mě eventuálně zajímalo, být činný v zahraničním výboru. V předsednictvu ne. Já nejsem dobrý funkcionář.

Já dobrý spolkař nejsem

Jste ale letitý předseda strany...

Jo. Ale taky lidi nadávají, že většinu stranické práce přenechávám Mirku Kalouskovi, je v tom mnohem lepší. Já opravdu dobrý funkcionář, straník, spolkař nejsem. To přiznávám, můžete říct, že je to moje slabost. A v mém věku se to už nenaučím.

Vaši poslanci už začali ve Sněmovně předkládat zákony. Proč tak rychle?

Poněvadž u některých z nich je opravdu nutné, aby to bylo co nejdříve. Jako příklad - registr smluv. Vyzkoušeli to v Libereckém kraji, funguje to. Postih v boji proti korupci je sice hezký, ale důležitější je transparentnost předtím. A to registr smluv umožňuje.

Není ale ta rychlost teď jen snaha předstihnout konkurenty? Během kampaně jste se o to střetli třeba s ANO...

Každý se teď prezentoval - včera už i sociální demokraté. Každý předkládá, co je pro něj důležité. A my jako opoziční strana teď můžeme jako jediné dělat, že budeme předkládat rozumné zákony. Mnoho jiného nám nezbývá.

V těchto volbách jste oproti roku 2010 ztratili zhruba 300 tisíc voličů. Čím si to - kromě vládního angažmá - vysvětlujete?

Tím. Pouze tím. Snad nejsem dobrý šéf strany, ale zdá se, že jsem slušný analytik. Když jsme před třemi lety sestavovali vládu a Nečas nám nabízel finance, sociální věci a zdravotnictví - a pak pro mě ministerstvo zahraničí, tak jsme se s Kalouskem a Gazdíkem posadili a bylo nám jasné, že to jsou ministerstva, kde si popularitu nezjednáme. Tak jsme řešili, jestli to máme udělat, nebo ne. A já říkal: Ano, jdeme do toho, ale upozorňuju vás, že ztratíme třetinu voličů.

Teď to bylo dokonce o něco méně než třetina. Tak jsem docela spokojen.

Chybou byly plošné škrty

Vaším neuralgickým bodem ale bylo ministerstvo práce. Ubralo vám nějaká procenta?

Tam se staly dvě věci: ministr Drábek nešťastně věřil panu Šiškovi. Ale Drábek také odstoupil. On tomu nechtěl věřit, když přišly důkazy, byl z toho Drábek hotový. Mně se to taky stalo, že jsem někomu věřil, a byl to omyl.

To druhé bylo, že v tom spěchu jsme šetřili příliš plošně. A to byla chyba, kterou přiznávám. Doplatily na to některé skupiny, které na to doplatit neměly.

Vy jste už zmínil svůj věk. Dovedete si představit, že byste vedl TOP 09 do voleb ještě třeba za čtyři roky, pokud by nebyly předčasné volby?

Podívejte se - uvidíme. Připraven jsem, toho času nemám problémy se zdravím, ale můžu si představit, že už rok předtím bych to předával. Bude mi přes osmdesát - a já se necítím jako Adenauer.

A máte představu, komu budete předávat?

Bůh ví, že nejsme monarchie. Takže nemůžu dosadit korunního prince.

A kdybyste měli?

Nemáme. Konec.

Má šanci vydržet strana TOP 09 bez Schwarzenberga?

To je moje zjištění z těchto voleb. I když nám - z různých důvodů, o kterých jsme už mluvili - vítr opravdu foukal do ksichtu a strana ztratila hlasy, je TOP 09 stabilizovaná. Tak stabilizovaná, že by už vydržela i výměnu.

Takže myslíte, že nehrozí, že by dalšími volbami tiše odešla ze scény?

Ne. I přinejhorším tady bude vždy prostor alespoň pro jednu stranu, která není socialistická. Otázka do budoucnosti je, zda to bude spíše konzervativní, nebo spíše liberální strana.

Jan Němec

aktualne.cz, 3. 11. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme