Schwarzenberg: Lidé by mě asi zabili, kdybych jim vzal Svěráka

Rozhovor s prezidentským kandidátem Karlem Schwarzenbergem

14. 1. 2013

Cítíte se být „mužem přítomnosti“, odpovědným za nepopulární reformy vlády, jak vás nazval Miloš Zeman?

Já myslím, že lidé nejsou tak blbí, aby si pletli volby do Poslanecké sněmovny a volby prezidentské. I když Zeman se o to samozřejmě pokouší a já se nezříkám odpovědnosti za vládu, které jsem členem. Naopak. Jsem přesvědčen, že za některé tvrdé a nepříjemné kroky nám budou lidé v budoucnosti vděční.

Za co je podle vás naopak odpovědný Miloš Zeman?

Kauza Bamberk, kauza Olovo, opoziční smlouva...

Jak bude vypadat vaše další kampaň? Jak chcete přetáhnout třeba levicové voliče venkova?

Budu se chtít bavit o tom, co je opravdovým úkolem prezidenta. Lidé by si ale taky měli uvědomit, že rozdělení na pravici a levici je poněkud nezpůsobné. Třeba já nejsem politik pravicový, nýbrž konzervativní. Je ovšem zřejmé, že volič komunistické strany mě asi dostatečně neocení.

Někteří neúspěšní kandidáti z prvního kola už vás podpořili. Využijete toho v kampani? Co říkáte na sobotní podporu kandidáta Jiřího Dienstbiera?

Já jsem již poděkoval některým kandidátům, kteří mě podpořili, a chci se spojit i s dalšími. Pochybuji, že mě nakonec Jiří Dienstbier podpoří, neboť on je člen sociální demokracie. Ale vážím si ho, stejně jako celé jeho rodiny, kterou mám velice rád.

Proč s vámi v den voleb nebyl ve štábu Miroslav Kalousek ani nikdo ze starostů?

Jde o prezidentskou volbu, kterou jsme dělali nezávisle na straně. Nejde přece o volby do sněmovny. Pokud vím, Miroslav Kalousek odpočíval a připravoval se na nedělní sjezd na Vysočině.

Jak to nadále bude s vaším setrváním ve straně a ve vládě?

Jsem přesvědčen, že prezident by neměl mít vazbu na jakoukoli politickou stranu. Pokud jde o místo ve vládě, je před námi velmi důležité setkání ministrů zahraničí EU v Bruselu a já chci svou práci dělat odpovědně.

Necháte pana Kalouska ovlivnit jmenování složení bankovní rady ČNB, pokud budete prezidentem?

Její složení bych konzultoval s odborníky, na názor bych se ptal i ministra financí. Stejně tak bych se ptal minulých členů bankovní rady, členů rozpočtového výboru a dalších lidí. Prostě všech, kteří tomu rozumí.

Jaké spolupracovníky byste si s sebou vzal na Hrad? Necháte si například jako šéfa protokolu Jindřicha Forejta? Přijmete Zdeňka Svěráka, který vám chtěl psát novoroční projevy?

Pan Forejt má, pokud vím, odlišné plány. O rady Zdeňka Svěráka velice stojím, ale myslím, že by mě lidé zabili, kdybych ho natrvalo odtrhl od jeho práce v divadle. Naše spolupráce by byla externí.

Vaše zdravotní prohlídka sice dopadla dobře, přesto hůř slyšíte a někdy vám není snadno rozumět. Jak na tomto pracujete?

Já vím, že žbrblám, snažím se to napravit, ale ne vždy se to podaří. Ano, hůř slyším, ale znám lidi, kteří jsou mladší a také mají potíže.

Pokud se stanete prezidentem, přestěhuje se vaše paní do Prahy? Učí se česky?

Moje žena se do Prahy asi nepřestěhuje. Je přece jen těžce postižena po nehodě, upravili jsme jí proto byt ve Vídni. Přestavět teď všechno na Hradě by bylo nákladné. Ve Vídni má také své lékaře. Bude tedy příležitostně přijíždět do Prahy. Česky se učí.

Veronika Rodriguez

Lidové noviny, 14. 1. 2013, rubrika: Volba prezidenta, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme