Schwarzenberg ke kandidatuře Samkové: Nečekal jsem, že bude poslušný člen TOP 09

Prezidentská kandidatura Kláry Samkové vzbudila rozruch v TOP 09. Známá pražská advokátka je totiž její členkou. A některé politiky proto překvapilo, že chce jít do boje o Hrad proti oficiálnímu kandidátovi TOP 09, předsedovi Karlu Schwarzenbergovi.

6. 8. 2012

"TOP 09 i Starostové a nezávislí mají svého oficiálního kandidáta, kterým je Karel Schwarzenberg. Paní Samkové si vážím, nicméně příliš nerozumím tomu, proč se rozhodla k tomuto řešení. Není to úplně tradiční," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Osobně by prý rád znal advokátčiny důvody. "Tak až mi to pan Gazdík pošle, tak mu to vysvětlím," reagovala Samková na rozruch, který její kandidatura vzbudila u některých politiků topky a starostů. Sama je totiž je členkou TOP 09 a zastupitelkou za tuto stranu v Praze 2.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jemuž v Samkové vyrostla v boji o Hrad soupeřka ve vlastní straně, vzal advokátčino rozhodnutí kandidovat na prezidentku s nadhledem. "Kandidátů je teď tolik, že o jednoho více nebo méně nehraje roli," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Schwarzenberg.

"Klára Samková šla vždy vlastní cestou, vždy jsem od ní očekával, že to nebude řadový poslušný člen. Je, jaká je. Tak uvidíme," prohlásil se smíchem oficiální prezidentský kandidát TOP 09. Zda bere advokátku jako silnou soupeřku, však komentovat nechtěl: "Nerad hovořím o šancích svých konkurentů."

Kandidaturou Samkové se bude s největší pravděpodobností v bodě různé zabývat i úterní řádné předsednictvo TOP 09. "Určitě se tam o tom bude diskutovat," potvrzuje Gazdík. Samkové v boji o Hrad prý rozhodně bránit nebude, ale advokátka v kampani nemůže počítat se stranickou podporou. "To určitě ne. Kdybychom se dostali do stavu, že by každá strana nominovala více kandidátů, mohlo by to prezidentskou volbu znevážit," vysvětlil Gazdík.

 

-val-

tyden.cz, 6. 8. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme