Schwarzenberg: Když se může očistit komunista, musí i člověk z ABL

Rozhovor s předsedou TOP 09

19. 4. 2011

Jen co se v pondělí v noci lídři koaličních stran domluvili na další spolupráci, začali si přes média vzkazovat další požadavky, bez kterých nemůže Nečasův kabinet pokračovat. Věci veřejné oznámily, že nesmí zůstat jedinou stranou, která přišla o ministry. ODS zase trvá na pokračování takzvané deABLizace, při které z kabinetu odejdou lidé spojení s bývalou bezpečnostní agenturou faktického šéfa VV Víta Bárty. TOP 09 podle svého šéfa Karla Schwarzenberga žádné požadavky nemá. Stačí prý, když budou ministři "držet hubu a pracovat".

 

Má TOP 09 také nějakou podmínku navíc proto, aby dál podporovala Nečasovu vládu?
Ne, ne, žádná podmínka není. Jen aby konečně drželi hubu a pracovali. Toť vše. (smích)

Jak jste spokojený s tím, na čem se koalice v pondělí v noci dohodla? Původně se mluvilo o důkladné deABLizaci vlády. Proč jste couvli od odvolání véčkařského ministra školství Josefa Dobeše?
Poněvadž vždycky v životě je politika umění kompromisu, politika je umění možného. Musíte vždycky zjistit, co je průchodné, co je možné, co jsou priority a kdy je žádoucí dát vedlejší cíl stranou, abyste dosáhli hlavní cíl. To je celý problém politiky.

Očekáváte, že se to bude ještě řešit? A teď nemyslím jen odvolání Dobeše, ale třeba i odchod ministra obrany Alexandra Vondry, jehož rezignaci TOP 09 před časem požadovala...
Očekávám, že se to ještě někdy objeví. A uvidíme, jak se budou oba chovat, na tom bude taky mnoho záležet.

Věci veřejné počítají s tím, že se do vlády vrátí Vít Bárta, až se očistí. Je to součástí dohody? A dokážete si takovou možnost vůbec představit?
Každý člověk musí mít možnost se očistit. Podívejte se, jistě spousta lidí má velké pochyby o ABL, tak s odpuštěním já mám taky velké pochyby a spousta jiných Čechů má velké pochyby o dobré staré KSČ. Nicméně lidé, kteří tam byli členy a spolupracovali, měli možnost se rehabilitovat a dneska pracují na různých místech, i velice vysokých v politice a státní správě. S odpuštěním řečeno, co je povoleno bývalým komoušům, musí být taky povoleno bývalým zaměstnancům ABL, ne?

Co říkáte na pana Kubiceho? Je to dobrá volba, aby vedl rezort vnitra?
Zastávám spíš ten názor, že voják by neměl být ministrem obrany a policajt by neměl být ministrem vnitra. Ale osobně proti němu nic nemám. Znám ho příliš málo. A všichni ostatní byli pro.

 

Lucie Vadlejchová

tyden.cz, 19. 4. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme