Schwarzenberg: Když mluvíme o EU, mluví i o nás

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

17. 6. 2011

No, a jak fakt, že vláda odmítla jeho koncepci zahraniční politiky, přijal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

No, byly námitky, že jsem tam prostorově nedostatečně zohlednil kapitolu našich vztahů s NATO, poněvadž ještě vypracujeme bezpečnostní strategii, existuje Bílá kniha obrany, a tak dále, tak jsem si myslel, že to můžu tam v tomto dokumentu trochu stručněji. Tedy kolega je odlišnýho názoru.

Ministr obrany Alexandr Vondra dokonce mluvil o tom, že Evropská unie je v té koncepci líčena jako jakýsi ráj na zemi a že tam není nijak zohledněna ta krize v eurozóně současná.

No, to vůbec není popisována jako ráj země, nýbrž můj názor, že si máme konečně uvědomit, že se nejedná o problém Evropská unie - my, my jsme Evropská unie. My jsme několik let členy Evropské unie, známe jí dobře, ale jsme její součástí. Když mluvíme o Evropské unii, tak mluvíme zkrátka a dobře o nás, že jak u nás, tak v jiných částech Evropské unie existujou samozřejmě problémy, jeden teď je například /nesrozumitelné/, a tak dále. Budou další, různé, tak to v životě chodí. Je prostě nutno v naší politice konečně brát na vědomí, že to jsme my, kteří tvoříme Evropskou unii. A že bude taky dopadne podle toho, jak se budeme na té práci podílet. Když se na ní nebudeme podílet, tak asi to nebude tak, aby nám to vyhovovalo.

Jak výrazně se rozcházejí vaše představy, pane ministře, o evropské politice s tím, jakou politiku by chtěla prosazovat ODS.

To mi toho času není jasné, mně vůbec není jasné, kterou politiku chce ODS teď prosazovat.

Nejde tady do nějaké míry o nějaký osobní spor s ministrem Vondrou?

Ne, myslím, že ne. Samozřejmě je jistá /nesrozumitelné/, nesmíte zapomenout, že pan ministr Vondra byl svého času sám ministr zahraničí, taky větší část své kariéry na ministerstvu zahraničí strávil. Tudíž má zájem, bezesporu taky znalosti i ctižádosti, což mu naprosto nevyčítám, to je naprosto pochopitelné.

Jak velkou úpravou nebo jak velkými změnami teď projde vaše koncepce, než ji znovu předložíte na vládu.

No, asi rozšířím tu kapitolu o NATO, to dozajista. Vysvětlím ještě podobně naše stanovisko o těch kapitolách, které se týkají Evropské unie.

V zásadě ale to berete jako takový běžný provozní spor o koncepci, žádné větší rozepře nenastávají mezi vámi a vašimi partnery z ODS.

To považuju za docela normální věci, že máme odlišné názory, tak to v životě holt chodí.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 17. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme