Schwarzenberg: Jsme jediná strana, která nemá kmotry

Online chat s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

26. 9. 2013

Radek_Blazicek: Jaký je vlastně Váš vztah s Miroslavem Kalouskem? Myslím tím lidský, ne politický. Skočili jste spolu někdy "na jedno", nebo se spolu stýkáte výhradně jen přes politiku?

Dobrý den, zdravím čtenáře Novinek. S Miroslavem Kalouskem si velice dobře rozumíme, neboť máme podobný smysl pro humor a skoro vždy jsme-li někde spolu, co už bylo i na předminulé vládě, se smějeme stejným věcem a pitomostem, které jsme slyšeli. Jsme oba z jižních Čech, což také dává dobrý základ. Už jsme několikrát šli spolu na jedno pivo, nebo dokonce na sklenku vína.

romandol5: Přeji Vám příjemný den, pane Schwarzenbergu. Můj dotaz je prostý. Zajímalo by mě, zda plánujete kandidaturu v příštích prezidentských volbách, či ne. Pokud ano, tak jaký byste pro tuto věc měl důvod. Předem děkuji za odpověď. Roman Doležal.

Budou-li příští prezidentské volby v řádném termínu, spíše bych očekával, že by měl na řadu přijít někdo mladší, kdo by se ucházel o tento důležitý úřad.

NOVOMI8345: Dobrý den, jak vidíte výsledek voleb vy ?

Poprvé si netroufám ani odhadnout výsledek voleb, neboť je tu příliš neznámých. Nevíme, jestli se ODS do voleb alespoň trošku zmátoří, jestli bude propad ČSSD dále pokračovat pod vlivem sporů jejích představitelů. Nevíme, co způsobí nasazení peněz od pana Babiše. V té rovnici je příliš mnoho neznámých na to, abych výsledek odhadl.

vklidu: Jako demokratického člověka mě znepokojuje postupný přeliv voličů od ČSSD ke KSČM. Lidé, kterým stačí chléb a hry volají po době minulé. Jaký bude podle vás budoucí vývoj ČR a Evropy?

Bude-li ČSSD nadále trvati na tzv. jednotě levice, čímž smazává rozdíly mezi sebou a stranou, jako je KSČM nebo uskupením jako je SPOZ, tak se nemůžeme divit, že se voliči s dobrým svědomím přelévají do nejradikálnější strany. Asi už nebude možné, aby zde KSČM zřídila režim jako koncem 40. let, nicméně by taková vláda velice poškodila české hospodářství a důvěru všech investorů v naše hospodářství.

dsturcik: Dobrý den, pane Schwarzenbergu , chci se zeptat, jestli byste chtěl po možném vítězství ve volbách i nadále být ministrem zahraničí ?

 Pokud bych zvítězil, ano. Zahraniční politika České republiky mne nadále zajímá.

Kvetoslavaz: Zdravím, souhlasíte s tím, aby došlo k zestátnění Dolu Paskov?

Nevidím v tom smysl, neboť vládě se očividně nechce strkat peníze do ztrátového dolu. Takže smysl zestátnění mi není úplně jasný.

nits: Dobrý den, chci se zeptat, jestli si umíte představit, že byste spolupracovali s Tomiem Okamurou.

Těžko.

JancuraJan: Dobrý den, chci se zeptat, jaký je vztah strany TOP09 ke straně ANO. V případě, že se dostanou do parlamentu, jaký k nim budete mít postoj?

To vám ještě nemohu říci, neboť mi nejsou jasné postoje strany, která je financována panem Babišem. Můžeme si sice přečíst jejich program, často ale vzniká rozdíl mezi programem a chováním v Parlamentu. Vyčkám, jak se tato strana bude chovat, teprve podle toho se můžeme rozhodnout. Zkušenost s Věcmi veřejnými mi prozatím, na nějaký čas, stačí.

jirka.stribro: Dobrý den, Vy vůbec necítíte zodpovědnost za podíl na devastaci státu?

Já cítím podíl na zvelebení státu :) Vaše otázka už je osočení, proto by bylo slušné alespoň předložit důkazy.

paulinka111: Dobrý pane Schwarzenbergu, co říkáte na včerejší výrok Miloše Zemana, že pokud bude chtít podnikatel podporu státu, bude po něm vyžadovat přispění finanční částkou na umoření státního dluhu. Mě to přijde nehorázné.

Výroky pana prezidenta jsou vskutku pozoruhodné. Já jsem za ně vděčný, neboť mne motivují k většímu nasazení v předvolební kampani. Ostatně dle mého názoru se to velmi podezřele blíží otevřené korupci, neboť fond, ať je jeho účel možná chvályhodný, je soukromý podnik pana Zemana. Má-li být podnikatel státem podpořen, aby zaplatil do fondu prezidenta, to naplňuje, dle mého soukromého názoru, definici korupce.

SRUTAAA: Dobrý den, velice Vás obdivuji. Proč si myslíte, že čím dál více mladých lidí volí KSČM, přestože vědí, jak to tu vypadalo před rokem 89?

Nikdo z mladých lidí neví, jak to tehdy vypadalo. Nemůže mít ani tušení, protože situace v Českých zemích se opravdu změnila. Jen pokud se náhodou zabývají opravdovým studiem minulosti, tak mohou mít tušení. Vysvětlit jim ale, co znamená kádrový profil, výjezdní doložka a třídní původ, to je poněkud obtížné. Člověk, který žil ve svobodě, nemá tušení o podmínkách ve vězení.

Philipp.Janyr: Vaše vláda byla pohromou pro ČR, všude okolo nás ekonomika rostla, jen u nás jste dokázal vytvořit takové podmínky, že to šlo z kopce. Vaše vláda byla prolezlá korupcí a neschopností. Ani dotace z EU nešlo využít pro neschopnost. Proč by Vám měl volič věřit, že se probudíte a bude vše jinak?

Vytvořili jsme podmínky, za kterých jsme se během hospodářské krize, která byla celoevropská, ba celosvětová, dostali pod Evropskou unií vyžadovanou hranici tří procent. Zvýšili jsme důvěryhodnost České republiky, takže ČR platí za úvěr nejnižší úroky. Proto máme teď, když se evropská konjunktura začíná zotavovat, možnost řádně investovat. To povede jak ke snížení nezaměstnanosti, tak nárůstu HDP. Kdybychom promrhali peníze, které jsme ani neměli, tak by byla naše výchozí situace mnohem horší. Naše vláda vytvořila podmínky, kdy konečně mohla policie a státní zastupitelství konat v případě korupce, objasňují se případy z dob vlád dávno minulých a tím poprvé začal vážný boj proti korupci. Také jsme se zasadili a prosadili větší transparentnost. Všechno nebude jinak, ale jsem přesvědčen, že v mnoha ohledech bude nyní situace mnohem příznivější, než v době hospodářské krize. Musíte přiznat, že jsme jediná strana, která nemá kmotry.

Janvajc: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, s kterou ze současných stran byste vstoupili do koalice.

Tyto úvahy jsou toho času marné. Smysluplné jsou v okamžiku, kdy známe volební výsledek. Před volbami jsou všechny úvahy o koalicích jalové.

cenzuraseznamu: Dobrý den,proč jste členem Bilderbergu?Pro koho a jakou zemi vlastně pracujete?Marie

Je mi líto, ale člen Bilderbergu nejsem, a nikdy jsem nebyl. Byl jsem pouze pozván na zasedání. Pracuji výlučně pro Českou republiku, všechno ostatní jsou kecy.

jaraxmann: Dobrý den p.Schwarzenbergu,jaký máte názor na částku pro rok 2014 o kterou má být důchodcům navýšen důchod cca 65Kč.Při každodením zvyšování cen všeho je to ponižující a nehorázné!!!

Bylo by žádoucí, hlavně u některých nejnižších a invalidních důchodů, aby se částka o něco zvedla. Ale to je starost ministra financí současné i povolební vlády. Že ovšem sebedůležitější výdaje nemůžeme uskutečnit, pokud na ně nemáme prostředky, je bohužel taky jasné.

Tarava: Dobrý den, jaký je Váš názor na možný zásah USA v Sýrii? Co by mohl svět udělat pro to, aby tento krutý konflikt ukončil?

 Nejsem toho názoru, že by bombardování přineslo řešení. Jediná možnost, která se nyní také reálně rýsuje je, že Spojené státy, které mají blízko k sunnitským státům, které podporují povstalce, by se domluvily s Ruskou federací, která naopak chrání prezidenta Asada a jeho režim - a oba státy své klienty přinutili ke smíru.

Jou.Black: Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký máte názor na vývoj České ekonomiky a Evropské, jestli je v pořádku že se takto moc zadlužujeme a kdy tomu bude konec ?? Jakou formou chcete pozvednou naši ekonomiku když i ta Americká začíná upadat a schyluje se k opakování historie viz rok 1929. Děkuji

Jsem poněkud optimističtějšího názoru, myslím, že dna hospodářské krize jsme dosáhli a evropská konjunktura se, byť velice pomalu, zotavuje. Zadlužení jsme velice omezili, máme konečně deficit pod třemi procenty, což byl rámec Evropské unie. I nadále ovšem v rozpočtu trpíme mandatorními výdaji, které pochází z předešlých sociálnědemokratických vlád. Díky úsporným opatřením, která prosadil ministr financí Kalousek, máme ale dnes prostor pro investování do našeho hospodářství. Děkuji všem za jejich dotazy, doufám, že se příště zase takto setkáme.

Novinky.cz

novinky.cz, 26. 9. 2013, rubrika: Chat s osobností

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme