Schwarzenberg: Jsem zvyklý, že mě prezident nemá rád

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

28. 1. 2013

Jak se cítíte? Máte za sebou dost náročné dny.

Vcelku dobře, i když únavu trochu cítím. Šel jsem spát asi ve dvě hodiny ráno a vstával jsem poměrně brzo. Chtěl jsem ještě strávit nějaký čas s rodinou, která odjížděla domů.

Líbilo se jim tady?

Líbilo, ale myslím, že byli zklamáni více než já. (smích)

Vy jste takové výsledky očekával, nebo vás překvapily?

Já jsem si myslel, že Miloš Zeman uspěje. Je pro mnoho lidí přijatelnější. I tak však považuji za úspěch to, kolik lidí mě volilo. Je to obrovské číslo, a když si vzpomenu, že nám na začátku některé průzkumy přisuzovaly necelých pět procent, pak je to skvělé.

Budete se snažit tuto podporu nějak využít?

Ještě opravdu nevím, ale zvažuji to. Těžko to lze říkat hned druhý den. Nemám kuchařku, ve které by bylo na stránce 352 napsáno, co s těmito hlasy udělat. Jak takovou podporu využít. Jen bych říkal hlouposti.

V minulosti jste naznačil, že už se nebudete ucházet o post předsedy TOP 09. Včera už jste hovořil o opaku. Proč jste změnil názor?

Nakonec jsem se rozhodl, že letos ještě budu kandidovat. A budu-li zvolen, rád bych stranu vedl i nadále.

Myslíte si, že by váš úspěch mohl pomoci české pravici?

Já toto škatulkování nemám vůbec rád. Život je přece pestřejší. Není jen levicový a pravicový. Já jsem založil konzervativní stranu, ale nechci se nechat tímto způsobem škatulkovat.

Tak tedy jinak: mohl by váš úspěch pomoci politickému směru, který zastupujete?

Doufám, že by to mohlo pomoci. Ale to se ještě uvidí.

Bylo něco, co vás na kampani překvapilo?

Jednoznačně to byl ten hnus nakonec. Otevřené lži posledních dní mě opravdu překvapily. To jsem nečekal. Třeba ty nesmysly o tom, že se mí rodiče obklopili nacisty. Všechno vyvrcholilo oním inzerátem v Blesku. To mě skutečně rozčililo.

Do volební kampaně se zapojilo hodně mladých lidí. Jak jste to vnímal?

Ten zájem mě fascinoval. Setkání s nadšenými lidmi, kteří by se roztrhali, aby mi pomohli, to bylo něco báječného. Mladí lidé přemýšlejí jinak a ukázali, že vědí, co chtějí. Přišlo mi, že se v národě něco pohnulo. A i když jsem nezvítězil, je ten výsledek skutečně pozitivní.

Co vám tedy dle vás nejvíce uškodilo?

Částečně to byla zřejmě i úsporná opatření vlády. Je pochopitelné, že nejsou oblíbená. Takže ta výchozí situace byla opravdu trošku obtížná.

Z analýzy výsledků vyplývá, že jste prohrál v krajích, kde je nejnižší průměrná mzda a nezaměstnanost. Neměl jste se na tyto kraje více zaměřit?

Tam, kde opatření vlády dopadla nejtvrději, nebylo mnoho nerozhodnutých voličů. Jejich volba byla jasná. Do jisté míry je v těchto místech i nostalgie po době minulé. A již předem bylo zřejmé, že tito lidé dají svůj hlas Zemanovi.

Tón kampaně i její směr určoval Miloš Zeman. Občas je vám vytýkáno, že jste byl k jeho atakům příliš laxní. Začal jste se více bránit až ke konci. Nebyla to chyba?

Možná, že máte pravdu. Ale já jsem skutečně nečekal, že mi někdo bude lhát do očí. Na to já nejsem stavěný. Problém je v tom, že když o vás někdo něco lživého řekne, už vám to zůstane. A i když jsme potom jeho různá vyjádření dementovali, už jsme to příliš neovlivnili.

Je tedy něco, co jste mohli udělat jinak?

Jistě, mohli jsme taky lhát, taky dělat podrazy, ale to mi nesedí.

Neměl jste také více využít protikorupční úspěchy vaší vlády?

Ale vždyť já jsem to říkal. V jedné televizní debatě jsem hovořil o tom, že se nám daří odhalovat různé aféry, rozkrývat to, co dlouho bylo skryté.

Jak byste dnes zhodnotil svůj vztah k Miloši Zemanovi? Měla kampaň na soukromé vztahy vliv?

Určitě. A mohu říct, že příznivě je neovlivnila. Ten hnus, který předvedl, ani jiný důsledek mít nemohl.

Vy s novým prezidentem jako ministr zahraničí i nadále budete v kontaktu. Myslíte si, že to bude fungovat?

Bude muset. Já jsem zvyklý, že mě prezident nemá rád, tak to nebude nic nového. Ale budu se snažit dělat i nadále rozumnou zahraniční politiku.

V jednom rozhovoru jste uvedl, že se současným prezidentem je alespoň legrace. Zhoršil se váš vztah k němu poté, co se on i jeho rodina do kampaně zapojili?

Nevím, jestli bylo ještě co zhoršovat. Nedokážu si představit, co by se ještě muselo stát. Jedině, že by po mně třeba Hradní stráž začala střílet.

Jak si myslíte, že se Miloš Zeman svojí nové role zhostí?

Šikovně, on je velmi inteligentní politik. Předpokládám, že bude chtít rozšiřovat své pravomoci, protože každý politik je orientován především na moc. A domnívám se, že on myslí hlavně na to. Ostatní ho moc nezajímá.

Předpokládáte, že bude aktivističtější než Václav Klaus v těch posledních měsících?

Podle těch indicií, které nyní máme, se domnívám, že ano.

Jak se podle vás jeho úřadování na Hradě dotkne vlády a jejího fungování?

Budoucí prezident to už řekl krátce po svém zvolení jasně. Tedy, že podporuje předčasné volby a přeje si, aby tato vláda skončila. O jeho úmyslech nepochybuji. Bude nám házet klacky pod nohy, doufám, že vláda bude silná a vypořádá se s tím.

O co se Miloš Zeman podle vás bude v prezidentském úřadě snažit?

Já se domnívám, že do parlamentních voleb to bude skutečně čistý boj o moc. Pokusí se svrhnout vládu a získat co nejvíce moci. Nic jiného nelze očekávat. Ale jsou to samozřejmě mé osobní odhady.

Objevují se i obavy, že bude chtít změnit ústavu. Sdílíte je?

K tomu je potřeba dvoutřetinová většina a tu zatím nemá a co nejdříve ani mít nebude. Ale pokud by pro nějaký svůj návrh získal podporu, pak se změnou ústavy nebude otálet. Myslím si však, že obavy v souvislosti s tím jsou zbytečné. U zásadních otázek se mu nepodaří dojednat výraznou shodu. Tomu nevěřím.

Obecně je vítězství Miloše Zemana chápáno jako větší orientace země na Východ. Chápete to také tak?

Jistě, vždyť on už to i jasně řekl. Bude se snažit jezdit víc na Východ, do Číny. V tom mu samozřejmě nemůže nikdo bránit. Jiná otázka by byla, a to bych už protestoval, pokud by svými aktivitami narušil lidskoprávní postoj České republiky. To bych byl velmi nerad.

Myslíte si, že by na základě této kampaně měla TOP 09 více přemýšlet nad svým programem? Že budete reflektovat svůj program v souvislosti s tím, jak se vůči vám lidé vymezovali?

Teď máme finanční rozpočet tak v pořádku, že můžeme být trochu aktivnější. A zadruhé hospodářská krize dosáhla dna, a dokud to jde dolů, nemá smysl vyhazovat peníze. Až to půjde nahoru, tak opravdu můžete přispět k většímu rozvoji České republiky. Člověk to musí dělat ve vhodném okamžiku. Peníze pomáhají hospodářství, ale pouze když jsou nasazeny ve vhodném okamžiku.

Kandidáti mohou podle volebního zákona zažalovat prezidenta za financování jeho kampaně. Neuvažujete o tom v souvislosti s neprůhledným účetnictvím Miloše Zemana?

Neuvažuji o tom. Je to poměrně náročný proces a nemám na to příliš času. Porušil-li se zákon, pak by měly jednat jiné orgány samy. Nečekat, než na to někdo upozorní. Policie může zahájit šetření na základě článku v novinách. Ale pokud to podá někdo z mých kolegů, pochopím to. A doufám, že to zprůhlední financování v příštích volbách. Je pravda, že zcela neodpovídají fakta, která Zeman uvádí, s realitou. Utratil za to zatraceně málo peněz. Přitom ho to stálo prý jako pana Dienstbiera, který měl třetinovou kampaň.

Jaký je nyní váš program? Budete trochu po náročné kampani odpočívat?

Já nemám moc příležitosti k odpočinku. Ve středu mám vládu, pak letím do Bruselu. Práce je stále hodně.

Michaela Svobodová

Mladá fronta DNES, 28. 1. 2013, rubrika: Volba prezidenta, str. 9

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme