Schwarzenberg: Jsem myslivec, Bátora srnec. Čekal jsem, až udělá chybu

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

31. 8. 2011

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nevidí nic špatného na tom, že proti Ladislavu Bátorovi začal s kolegy vystupovat až ve chvíli, kdy jej tento vysoce postavený úředník ministerstva školství urazil. Celou dobu prý čekali na to, až bývalý kandidát krajně pravicové Národní strany udělá chybu. „Porušil úřednickou kázeň, což byla dobrá příležitost se toho uchytit,“ říká ministr zahraničí.

To, že Bátora „byl odejit“ na ještě vyšší funkci, Schwarzenberg nevnímá jako prohru. Podle něj je rozdíl mezi přijímáním lidí a nákupem techniky či domů.

Jak je možné, že jste se smířili s tím, že Ladislav Bátora na ministerstvu povýší? To vám to nevadí?

Ne, protože ztrácí rozhodující personální odbor. Jestli koupí ten či onen počítačový program, nebo zda ministerstvo si pořídí nějaký barák, do toho mi nic není, to mě nezajímá. Pro nás bylo klíčové, aby člověk jeho názorů neměl zprostředkovaně vliv na školství a na výchovu dětí.

Karel Schwarzenberg k odvolání Bátory:

Já jsem myslivec, a když chcete srnce střelit, tak nemá cenu běžet za ním po lese, protože vám uteče. Musíte se trpělivě posadit na paseku a počkat, až vyleze.

Chtěl bych připomenout moje jasná slova, možná jsem to řekl trochu drasticky: že mně nebude vadit, když bude spravovat sklad papírů. Já jsem konzervativní člověk, takže jestli bude spravovat informační systém, nemám s tím problém.

Vždyť jste původně tvrdili, že musí odejít z ministerstva.

Chtěl bych připomenout moje jasná slova, možná jsem to řekl trochu drasticky: že mně nebude vadit, když bude spravovat sklad papírů. Já jsem konzervativní člověk, takže jestli bude spravovat informační systém, nemám s tím problém. Jde o to, aby neměl vliv na výchovu mládeže, aby neměl vliv na to, kdo koho kde zaměstná.

A vy to cítíte jako svou výhru, když Bátora zůstal na ministerstvu?

Považuji to za výhru zdravého rozumu. A také že naši partneři pocítí odpovědnost za demokracii a za naši republiku.

Nebudete této kauzy zanedlouho litovat jako kdysi Čunkovy aféry, kde jste sliboval, jak vládu opustíte, abyste v ní nakonec stejně zůstal?

U Čunka to byla prohra, protože to, co jsem objednal, bylo bezvýsledné. A když člověk za něco vydá peníze a nic z toho nevyleze, považuje to za prohru.

Celá aféra se urovnala hned po vašem návratu z dovolené. Nebylo pak zbytečné celé to dvoutýdenní hašteření předtím?

Ne, ne, ne! My jsme museli dát jasně najevo, že to pro nás je zásadní věc. Že to není nějaká intrika, že nám jde o demokracii. Já jsem starý dědek a mezi dnešními politiky jsem asi jediný, který pamatuje protektorát. A nerad bych, aby se toto smýšlení vrátilo.

Jenže tomu, že šlo jen o politickou hru, nahrává fakt, že TOP 09 nejdříve žádala Bátorovu hlavu kvůli urážce na vaši adresu. Teprve časem, jak jste se dostávali do izolace, jste se začali soustředit na jeho národoveckou minulost.

Tím, co udělal, porušil úřednickou kázeň, což byla dobrá příležitost se toho uchytit. Já jsem myslivec, a když chcete srnce střelit, tak nemá cenu běžet za ním po lese, protože vám uteče. Musíte se trpělivě posadit na paseku a počkat, až vyleze. Každý jednou udělá chybu.

Luboš Kreč

Hospodářské noviny, 31. 8. 2011, Rubrika: Česko, str. 4

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme