Schwarzenberg: Jednání o ochraně investic začnou již v září

3. 6. 2011

Možná až překvapivě konkrétní výsledky přineslo včerejší jednání českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Setkali se ve Washingtonu během Schwarzenbergovy týdenní cesty po USA a z jednání vyplynulo následující: zaprvé, už letos v září se začne léčit „kuří oko“ jménem smlouva o ochraně investic. A zadruhé, v tuhle chvíli neexistuje konkrétní představa, jak by se Česko mělo zapojit do nového systému americké protiraketové obrany.

Pokud jde o investiční smlouvu, ta byla v poslední době trochu bolavou kapitolou česko-amerických vztahů. Byla podepsána už v roce 1992, a podle českého ministerstva financí proto odpovídá tehdejší situaci, kdy česká ekonomika byla slabá a závislá na zahraničních investicích. Navíc, říká Praha, dohoda ve stávající podobě umožňuje řetězení arbitráží či spekulativní investice. A Česko už tak přišlo o miliardy (příkladem je prohraná desetimiliardová arbitráž s americkou CME za znehodnocení její investice do televize Nova).

Česká strana naléhá na změnu smlouvy už skoro deset let, ale Washington o tom dosud nechtěl ani slyšet. Včera však Clintonová se Schwarzenbergem oznámili: naším společným zájmem je, aby jednání proběhla tak rychle, jak to jen jde. Američané si do září ověří předpisy Evropské unie a Schwarzenberg očekává, že počátkem příštího roku by mohla být jednání u konce a nová smlouva na stole.

Co rozhodlo? Co se najednou ve Washingtonu „hnulo“? „Jednoznačně jsme jim na několika rovinách sdělili, že buď začneme seriózně jednat, anebo smlouvu vypovíme a šmitec. A to by bylo velice nepříjemné,“ komentoval to včera český ministr. Nová podoba smlouvy by podle něj měla „zahrnovat staré pravidlo, které se používalo už ve starověkém Římě, a sice, že se o jedné věci nesmí jednat dvakrát. Tedy že když se firma obrátí na jeden soud, tak jeho rozhodnutí platí. A ne že se může obrátit na různé soudy v různých zemích“.

„Je mi líto, že jsme nedokázali uzavřít dohodu za deset let,“ poznamenala Clintonová.

Protiraketová obrana a Česko? Jak to jen spojit...

Druhé důležité téma, o němž šéfové diplomacií mluvili, byla protiraketová obrana. Poté, co americký prezident Barack Obama zrušil plán na vybudování základny v Česku, se mluvilo hlavně o takzvaném centru včasného varování, které by mohlo u nás vyrůst. Loni o tom česká vláda hovořila téměř jako o hotové věci, letos je všechno jinak. Podle ministrů zahraničí „neexistuje konkrétní představa, jak by se Česko mělo do systému zapojit“. Praha je podle Schwarzenberga dál připravená se na obraně podílet, je to její povinnost jakožto člena NATO. Avšak zatím ani neskončil americký dialog s Ruskem a v rámci NATO. „Bylo by to pro nás žádoucí, ale nemusí to být bezpodmínečně nutné. A nesmíme si nic nárokovat. Já bych k tomu doporučil větší klid,“ prohlásil šéf české diplomacie.

Nesmírně inteligentní ženy

Setkání s Clintonovou bylo vrcholem Schwarzenbergovy cesty. Mimochodem, během týdne se v Kalifornii setkal i s předchůdkyní Hillary Clintonové Condoleezou Riceovou. Nešlo o politiku, jen o zdvořilostní návštěvu staré přítelkyně. Riceová, která teď učí na Stanfordské univerzitě, prý měla takovou radost, že Schwarzenberga vidí, že ho na uvítanou objala. Český ministr si na ženy v čele americké diplomacie evidentně potrpí. Říká, že jsou obě „nesmírně inteligentní“ a že se s nimi skvěle spolupracuje. „Liší se temperamentem. Řekl bych, že živější je Condi,“ žertoval ministr.

 

Adéla Dražanová

Mladá fronta, 3. 6. 2011, Rubrika: Ze světa, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme