Schwarzenberg: Je nepravděpodobné, že opustíme vládu

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

12. 1. 2012

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nepočítá s tím, že by jeho strana opouštěla kabinet Petra Nečase. Věří, že se koalice na podmínkách vstupu ČR do nové rozpočtové a hospodářské unie dokáže dohodnout.

Schwarzenberg rozzlobil koaliční politiky ODS kvůli svému postoji k připravované unijní dohodě o nových rozpočtových pravidlech. Schwarzenberg řekl, že by neseděl ve vládě, která by odmítla dohodu podepsat. Kabinet zatím neřekl jasné slovo. Premiér Petr Nečas nechce svůj názor říct do doby, než bude známa definitivní verze unijního dokumentu.

Proč je podle vás nutné, abychom se připojili k nové unijní dohodě?

Abychom se nedostali v Evrospké unii do ústraní, abychom byli plně hodnotní členové, kteří budou u všech vyjednávání. Že to prostě nebude "o nás bez nás". I kdybychom nebyli členové EU, tak jsme ve středu Evropy a ty věci se nás budou týkat. Nemám rád, když se jedná o mně beze mě.

Se svým postojem jste narazil jste u koaličních partnerů v ODS, kteří si to vyložili tak, že TOP 09 nechce být ve vládě...

Já mám takový dojem, že v konečné verzi smlouvy nebude nic, co nás bude závažně poškozovat. Každému rozumnému člověku je jasné, že se k tomu přistoupit musí.  

Vy tedy nesdílíte názor, že chce Unie České republice de facto schvalovat rozpočet?

y přeci máme zájem na tom, abychom měli vyrovnaný rozpočet a nedostávali pokuty. A aby EU nebyla v zatížení nějakými státy, které to nechtějí dodržovat. 

Čili nevnímáte to jako vměšování Evropy do našich záležitostí?

Je to spíše pojistka, aby se nevezly státy, které ta pravidla dodržovat nechtějí. Dalším takovým zkouškám bych nás nerad vystavoval. 

Kdy se dá čekat jasný postoj vlády?

Bude se intenzvině jednat.

Co když se nedohodnete? Hrozí odchod ministrů z TOP 09 z vlády?

Popravdě řečeno nevidím to jako pravděpodobné.

Kateřina Eliášová

iHNed.cz, 12. 1. 2012

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme