Schwarzenberg: Francie je zemí, která nerada věci mění

Francie zažila už druhý den generální stávky a masové protesty nekončí. Do ulic francouzských měst vyšly stovky tisíc lidí. Podle odborů dokonce milion a půl. Demonstrantům vadí chystaná důchodová reforma. Kabinet ale potvrdil, že nepokoje nic nezměnily na jeho odhodlání změny prosadit.

9. 12. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Je ta stávka oprávněná pane předsedo Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Je to tradiční zbraň ve Francii. Francie je země, která je strašně konzervativní. Konzervativní v tom smyslu, že nerada věci mění a vždycky se podle toho zkouší zachovat. Nejslavnější příklad světových dějin je, že zatímco u nás Marie Terezie a Josef II. zaváděli reformy, ve Francii se to nestalo, a tudíž došlo k výbuchu, k velké revoluci, a to se teď ve více nebo méně silné formě opakuje. A samozřejmě, jak bylo řečeno, je Francie země, kde různé skupiny obyvatelstva mají různá privilegia a nechtějí se jich vzdát a pak je ten stát pomalu neřiditelný. Například, co se týká důchodů, je jasné, že nemůže stát říct, že lidi půjdou v šedesáti letech do důchodu, zvlášť v okamžiku, kdy všude obyvatelstvo stárne. Musí spíše navýšit věk odchodu do důchodu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane předsedo Schwarzenbergu, už se o penzijní reformu pokoušel Jacques Chirac, pokoušel se o ni prezident Sarkozy. Nakonec od toho oba couvli. Povede se to Macronovi podle Vás? A není to pro něj politicky hazard?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Je to jisté nebezpečí. Ale musí se prosadit. Protože každým posunutím, kdy se to nepodařilo, ty problémy narostly, a to tak velkým způsobem, že se opravdu musí začít něco udělat. To je každému, kdo to sleduje, jasné. Ale jak říkám, lidi nemají rádi, když se jim něco sebere, což je pochopitelné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane předsedo Schwarzenbergu, dovedete si představit obdobné demonstrace kvůli reformě penzijního systému v Česku?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Nějaké demonstrace tady byly, ale ne až takové. Ve Francii existuje tradice velkých stávek a demonstrací, což u nás neexistuje. Snad bych jenom rád podotkl, že průměrný důchod nebo penze ve Francii je natolik vyšší než naše, že tam by ztratili mnohem víc, než máme tady o tom tušení.

Podívejte se na celý rozhovor s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 6.12.2019

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme