Schwarzenberg: Evropská unie potřebuje Velkou Británii

25. 1. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jeden z pokusů, jak zachránit členství Velké Británie v Evropské unii, se odehrál v Česku - na úřadu vlády a na Pražském hradě. Premiér David Cameron má za sebou jednodenní návštěvu hlavního města. Během ní se mluvilo hlavně o jeho plánu na reformu osmadvacítky. Tou Londýn podmiňuje svou budoucnost ve společenství. Některé změny by ale mohly tvrdě zasáhnout i Čechy, kteří do ostrovního království odcházejí za prací.

David Cameron v Praze. Co to vlastně řekl, že chce spíš v Evropské unie zůstat, nebo spíš z ní odejít? Pane Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí, čestný předseda strany /TOP 09/

Podle mého názoru je bezpodmínečně nutné, aby Spojené království zůstalo v Evropské unii. Je to její klíčový člen. Evropa by byla úplně jiná, kdyby Velká Británie nebyla její součástí. Nesmíme zapomenout, že Velká Británie je jadernou mocností, je členem Rady bezpečnosti. Evropa by se bez Velké Británie podstatně scvrkla. Musím říct, že mnoho politických názorů sdílím spíše s Velkou Británií. Je to zdravá protiváha proti kontinentálním mocnostem Německu a Francii.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A ty návrhy, změny, které požaduje Velká Británie, mají vaší podporu?

Myslím, že tady dojde ke kompromisu. Před jednáním člověk vždycky položí všechny požadavky. V zájmu Velké Británie a Evropy je, aby došlo ke kompromisu. Jsem přesvědčen, že ke kompromisu budou muset svolit všichni, ať už to bude Merkelová, Hollande nebo Cameron. Budou muset před svým domácím obecenstvem sehrát ještě nějaký divadýlko, jak tvrdě vyjednávali. Ale jsem přesvědčen o tom, že ke kompromisu dojde. Je to pro Evropu nutné a potřebné.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Bude ale rozhodovat britská veřejnost. Jedna věc je, co Cameron vyjedná, druhá věc, co řeknou Britové...

Když přijde s dobrým výsledkem, tak s ním budou souhlasit. Neboť Angličané, což je většina obyvatelstva, si uvědomují, že kdyby vystoupili z Evropské unie, tak se oddělí Skotsko. To by pro britské hospodářství nebylo dobré. Velký evropský trh je přeci jenom velká výhoda i pro Británii.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Schwarzenbergu, říkal jste, že musí se najít kompromis. Co bude základem toho kompromisu? O sociální dávky bude největší boj a integrace? Slova o integraci tolik Brity nezajímají, nebo jak to bude tedy?

Podívejte se, u všeho. U sociálních dávek, bych řekl, je samozřejmé, že mzda a platy musí být stejné. Není mi naprosto pochopitelné, proč když od nás někdo přijede, by měl mít ihned stejné sociální dávky. Zde bych viděl prostor pro kompromis. Dokonce jednou bych, k vašemu překvapení, citoval pana prezidenta, který mluvil o subsidiaritě. Subsidiarita ovšem znamená, že řešíme na regionální či státní úrovni to, co tam řešit můžeme, ale na federální úrovni řešíme, co tam řešit musíme. To jest, že bychom se museli dohodnout o společné zahraniční a obranné politice.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Vy už tomu říkáte federace?

Prosím. No a tak co? Podle klasických pojmů je dokonce vlastně Unie užší svazek než federace. Ale to jsou slovíčkové hry. Já vám něco řeknu. Myslím, že je čas, abychom například energetickou politiku, bezpečnostní politiku a obranu politiku opravdu spojili. Tedy opravdu podle principů subsidiarity vrátíme dolů, co můžeme dole řešit. Například otázku, jak smíme nazývat své sýry nebo marmelády a podobné blbosti nebo který prostor v které zemi bude pod přísnější ochranou přírody. Musíme dát věci v Evropě tam, kde je potřebuje, aby mohla být akční.

Daniel TAKÁČ, moderátor

To, co dnes říkal Bohuslav Sobotka, ten návrh, jakási brzda, kterou by v ruce měla každá národní vláda pro podobné případy, a toto pravidlo by platilo úplně pro všechny v Evropské unii, tudíž každý by to používal v případě, kdy potřebuje. To je ta cesta možného kompromisu, pane Schwarzenbergu?

Dle mého názoru má pan premiér v jednom pravdu. Má-li býti zavedeno nové pravidlo, tak by bylo výhodné, kdyby platilo pro všechny. Ne, aby se dělaly výjimky. Byl bych pro, aby se něco takového zavedlo, ale pro všechny evropské státy. Tady naprosto souhlasím s panem premiérem.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jestli tomu dobře rozumím, když nějaká vláda nazná, že má problém třeba se sociálními dávkami, tak udělá změnu, a tohle je ta cesta kompromisu.

Ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Schwarzenbergu, jaký je váš názor na odchod Velké Británie z Unie a jeho dopad na Unii a na Británii.

Mnoho už bylo řečeno. Obávám se taky rozpadu Spojeného království. To znamená bezpečnostní ztrátu velmi důležité základny ve Skotsku, kde kotví jaderné loďstvo. Za druhé, oslabení Evropy právě ve vojenské oblasti, poněvadž Velká Británie s Francií byly jediné mocnosti, které byly brány z větších států opravdu vážně. Za třetí by došlo k posílení centralismu v Evropské unii. Vliv Německa by byl ještě silnější, než je dnes. Oni by Evropu potom asi opravdu ovládali. A nastala by, řekněme, taky asi změna politiky vůči Ruské federaci. Uplatnila by se ta stará náklonnost Německa vůči Rusům a opačně. Zatímco Velká Británie byla už od 19. století v této věci velmi ostražitá. Nejenom evropská, ale i světová scéna by se změnila.

zdroj: Události, komentáře, 22. 1. 2016

Osobnosti: Karel Schwarzenberg