Schwarzenberg: Český rozhlas má informovat, nikoliv cenzurovat

23. 10. 2013

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se zastal kardinála Dominika Duky, který byl při rozhovoru pro Radiožurnál přerušen rozhlasovou moderátorkou.

Podle jeho mínění moderátorka ke svému konání neměla žádný důvod neboť kardinál žádným způsobem nevyzýval veřejnost k volbě konkrétní strany.

Karel Schwarzenberg označil postup Českého rozhlasu za zavedení cenzury. "Se zájmem jsem četl o vyjádření kardinála Dominika Duky v Radiožurnálu, kde mu moderátorka utnula slovo. Četl jsem to pozorně, nikde nestálo, že by vyzýval k volbě jakékoli strany. To je mu naprosto cizí. Má obavy z vývoje u nás a já tyto jeho obavy sdílím. To, že už se proti tomu nesmíme ohradit na veřejnosti, je opravdu pozoruhodné. Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat," řekl Karel Schwarzenberg ve svém vyjádření na sociální síti facebook.

Kardinál Duka byl hostem Radiožurnálu poté, co se na Pražském hradě sešel s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. Jednali o požadavku  církve, aby se restituce týkaly i budov a pozemků v areálu Pražského hradu.

Moderátorka kardinálovi připomněla tvrzení ministerstva kultury, že současné požadavky jsou v rozporu s dohodou, kterou dojednala církev s exprezidentem Klausem v roce 2010, arcibiskup se rozčílil: "Já si vážím slova a kdybych měl porušit slovo, tak se vzdám občanství, odejdu z této země. To chci říci všem, kteří vyvolávají v předvolebním boji zbytečná napětí," prohlásil Duka zvýšeným hlasem.

Současně Dominik Duka prohlásil, že Česku hrozí návrat rudých praporů se srpem a kladivem. V tom okamžiku jej moderátorka přerušovat s tím, že Český rozhlas nesmí před volbami vysílat návody, koho volit či nevolit.

Že někomu dává návody, kardinál odmítl, nakonec na redaktorku křičel, že Český rozhlas nedodržuje zásady svobody. Redaktorka ukončila rozhovor a Duka jí poděkoval za cenzurovaný rozhovor.

prvnizpravy.cz, 22. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme