Schwarzenberg: Český argument ve sporu o Turów je o něco silnější, nutný ale bude kompromis

24. 9. 2021

Česko a Polsko se přou ohledně těžby v Dole Turów. Varšava nyní čelí pokutě, kterou jí na tuzemský popud uložil Soudní dvůr Evropské unie. Státy musí dojít ke kompromisu a ten nemůže nastat před volbami, řekl ve čtvrtečním Interview ČT24 místopředseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09). Obě strany mají podle něj ve sporu velmi silné argumenty.

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki obvinil Česko z toho, že nemá vůli jednat. Schwarzenberg považuje výrok za přehnaný. Jak dlouho bude trvat než obě země dojdou k nějakému závěru, ale nedokáže odhadnout. Česká vláda se však podle něj chová dostatečně razantně.

Bývalý ministr zahraničí se domnívá, že oběma stranám je jasné, že bude třeba kompromis. „Ale ten okamžik, kdy na to mohou přistoupit, nastane teprve po volbách. A potom doufám, že Polsko bude stejně vstřícné,“ uvedl.

Schwarzenberg zdůraznil, že otázka dolu je velmi důležitá pro severní Čechy. „To bohudík uznala i Evropská unie. Bohužel to je jeden z největších polských dolů, takže ten střet bude trvat ještě dlouho,“ odhadl.

Silné argumenty z obou stran

Bránit obyvatele severních okresů před nouzí o vodu Schwarzenberg považuje za povinnost. „Na druhé straně – každá země může dělat na svém území takovou energetickou politiku, kterou si přeje,“ upozornil s tím, že právě tam vzniká problém. „Tady jsou velmi důležité zájmy z obou stran,“ shrnul.

Z obou stran podle něj navíc zaznívají silné argumenty. „Myslím si, že český argument je o něco silnější, poněvadž kdyby důl postihl jen polské občany, tak by to byla čistě polská záležitost. Ale poněvadž se to dotýká českých občanů a obcí, tak se to samozřejmě musí řešit mezi oběma státy,“ řekl.

Nyní doufá v rozumnou diskuzi a kompromis. „Dolem jsou postiženi čeští občané a toto musí Polsko zohlednit a najít řešení,“ sdělil. Výsledkem jednání by podle něj měl být přísun vody obcím, Česko by naopak nemělo požadovat uzavření celého dolu.

To, že Česká republika Polsko v únoru zažalovalo u Soudního dvora Evropské unie, považuje za dobrý krok. „Je zajímavé, že česká politika, která často nadává na Evropskou unii a v některých otázkách tvrdí, že do nich nemá EU co mluvit, se k ní najednou obrátí,“ podotkl. Fakt, že má Praha Evropskou unii na své straně, označil za poměrně silnou zbraň.

Zrušená cesta na summit

Morawiecki ve čtvrtek neodcestoval na demografický summit v Budapešti. Polská strana dala najevo, že důvodem zrušené účasti byla přítomnost českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Podle Schwarzenberga to není příliš inteligentní signál. „Myslím si, že i polský premiér by měl využít každou možnost jednat,“ okomentoval.

Celou aféru kolem Dolu Turów označil bývalý ministr zahraničí za nepříjemnou. Míní ale, že jde o jedinou problematickou otázku mezi Polskem a Českou republikou. „Ve všech ostatních otázkách zahraniční politiky máme stejné zájmy a dovedeme také velice dobře spolupracovat,“ řekl s tím, že právě tyto ostatní zájmy jsou přednější než onen spor.

Zdroj: ČT24, Interview24, 23.9.2021

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme