Schwarzenberg: Česko musí patřit k evropskému jádru

9. 3. 2012

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg stále věří, že Česká republika se dodatečně připojí ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti Evropské unie. "Země musí patřit k evropskému jádru," řekl v rozhovoru pro vydání rakouského deníku Der Standard. Schwarzenberg se vyslovil také pro energické reformy, které mají posílit mezinárodní konkurenceschopnost EU.

"Jeden krok není rozhodující, vždyť se můžeme k fiskálnímu paktu připojit i později," prohlásil Schwarzenberg. Nepřímo přitom odmítl námitku premiéra Petra Nečase, že svým postojem k této záležitosti zahájil kampaň před prezidentskými volbami.

"To, zda budu v prezidentské kampani více nebo méně úspěšný, je pro mě relativně nezajímavé. Rozhodující je, abychom v budoucnu patřili k jádru Evropy," řekl šéf české diplomacie.

Schwarzenberg rovněž odmítl požadavek, aby se v budoucnu v Česku konalo referendum k přijetí eura. "To jsme slíbili už při vstupu do EU. Podle mého názoru nemohu něco, co jsem přislíbil při uzavírání smlouvy, později postoupit referendu. V tom mám odlišný názor od ministerského předsedy (Petra Nečase)," zdůraznil předseda TOP 09.

Evropská unie podle něj nyní naléhavě potřebuje reformy a soustředit se musí především na oblast vědy a výzkumu, protože začíná zaostávat za ostatními regiony světa. "Musíme si uvědomit, že zlatá léta jsou pryč. Neexistuje morální nárok na dovolenou u Jaderského moře nebo v Karibiku," řekl Schwarzenberg a naznačil tak, že odpovědně nakládat s výdaji musí nejen evropský blok 27 států, ale také sami občané.

ČTK

tyden.cz, 9. 3. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme