Schwarzenberg: České dějiny znám líp než právník véčkařů

Vládní politici nevěří, že by Ústavní soud mohl v pondělí zrušit zákon o vyrovnání mezi státem a církvemi. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) soudí, že odpůrci restitucí nemají mnoho šancí, když své argumenty postavili na špatné znalosti českých dějin.

30. 5. 2013

Karol Hrádela, právní zástupce Věcí veřejných, které žádost na zrušení zákona podaly, totiž argumentoval tím, že velkou část majetku církev získala po protestantech, kteří museli zemi opustit po Bílé hoře.

Schwarzenberg: Církevní majetek byl před Bílou horou mnohem větší. Během husitských válek se velmi scvrkl

„Je to blbost, české dějiny znám lépe než pan doktor, poněvadž církevní majetek byl před Bílou horou a hlavně před husitskými válkami mnohem větší. Během husitských válek se velmi scvrkl,“ řekl Právu Schwarzenberg. Premiér Petr Nečas (ODS) vzkázal: „Pevně věřím, že se ÚS rozhodne spravedlivě a moudře, a tudíž zamítne tuto stížnost.“ Také Petr Mlsna, který vládu u ÚS zastupoval, nevěří, že by soud zákon zrušil. Podle něj by totiž nastal problém, co se smlouvami, které s církvemi už premiér na základě zmocnění zákonem podepsal a které lze zrušit pouze po dohodě obou stran.

Jednání Ústavního soudu napjatě sledovali i představitelé církví. „Samozřejmě jsem nečekal, že by hned padl verdikt, a předpokládám, že nepadne ani v pondělí,“ řekl Právu například plzeňský biskup František Radkovský.

 

(dan, zaš)

Právo, 30. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme