Schwarzenberg: Česká zahraniční politika musí mít jasnou tvář, neměla by se módně měnit

Doba se mění a s ní i postavení zastupitelské služby, řekl v úterý na poradě českých velvyslanců ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Česká politika by však podle něj neměla ztratit svou vlastní tvář, identitu a směr, a přizpůsobovat se módním trendům.

28. 8. 2012

"V poslední době jsme se snažili nebýt vždycky vlky, ale spíše, když už jsme u příkladu vlčí smečky, vystrčit čenich do vzduchu a zjistit od kuda to vítr vane a kde to smrdí," řekl českým diplomatům jejich šéf, který je zároveň požádal, aby samostatně přemýšleli.

Čím rychleji se doba mění, tím je podle Schwarzenberga nutnější, aby zůstala česká zahraniční politika čitelná. "Aby nikdo nebyl zmatený, co je české stanovisko. To je možné pouze, když zachováme si tvář a nepřizpůsobíme se každé módě," dodal předseda TOP 09. Diplomaté by se podle něj neměli bát šíření informací, které přináší například sociální siť Facebook, nebo Wikileaks. Lidé se podle něj nezměnili, zůstávají "stejnými potvorami".

Šéf české diplomacie zmínil i změny na zastupitelských úřadech, i když se mnohé otevřou, činnost na jiných se omezí. "Už to není jako za doby mýho dědečka, kdy nejprostší oblek byl žaket," připomněl dávné časy s tím, že tehdy velvyslanci jezdili na koních a byli obklopeni služebnictvem a štábem na úřadě. "Vstupujeme do doby, kdy budou se štěstím tři lidi na zastupitelském úřadu," poukázal na realitu, na některých místech budou činnost úřadu obhospodařovat pouze dva lidé. Práci, kterou by dávní velvyslanci opovrhli, a předali ji služebnictvu, budou nyní muset dělat sami. "Je to nepříjemný, ale dá se to přežít, což o to," řekl.

Podle Schwarzenberga není ekonomické postavení České republiky v evropském měřítku špatné. "Pokud ale bude tato krize ještě delší dobu trvat, tak se dostaneme do opravdu svízelné situace," uzavřel ministr s tím, že sice vidí některé pozitivní signály, nicméně je skeptikem. Krize se podle něj nedá zažehnat silnými politickými výroky a bude málo ovlivnitelná. Evropa se z ní ale "pomalu vybabrá". Jako ministr vlády premiéra Petra Nečase (ODS) proto podporuje úsporná opatření tohoto kabinetu, protože u jiných států, které je začaly aplikovat později, musely být mnohem razantnější.

Jan Drahorád

mediafax.cz, 28. 8. 2012

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme