Schwarzenberg: Budeme žádat smírčí řízení

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

31. 8. 2011

Ani 2 dny nevydrželo příměří mezi vládními partnery, sotva se podařilo uklidnit ministry za TOP 09 přesunem Ladislava Bátory na jinou funkci v rámci resortu školství, hovoří předseda této strany o vážném porušení důvěry, šéfovi české diplomacie se nelíbí zřízení postu státního tajemníka pro Evropskou unii, který prosadila zejména ODS, TOP 09 proto nyní žádá v rámci koalice smírčí řízení, zmíněná funkce, které se má ujmout dosavadní ředitel evropské sekce na úřadu vlády Vojtěch Belling, může mít údajně pouhým zastíracím manévrem pro obnovení resortu pro evropské záležitosti, ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzeberga vítám ve vysílání, dobrý den.

Ano, prosím.

Pane ministře, je opravdu nutné vyvolávat smírčí řízení kvůli zřízení funkce státní tajemníka...

Bezesporu, bezesporu, taky jakým způsobem to bylo uskutečněno, což je opravdu způsob. Který je nepřijatelný, například materiál, dneska začíná vláda v 9 hodin ráno. V 9 hodin ráno, ve stejném čas byl teprve poslán do elektronické pošty z úřadu vlády poslední návrh o ostatně ustanovení tohoto činitele, tudíž jsem to nemohl ani dostat do ruky, poněvadž to už začíná vlády, jo to je za druhé, už v září minulého roku jsem dopisem požádal, aby pan premiér tuto za, záležitost dal do řádného připomínkového řízení, což se nestalo, neformálně mě někdy v prosinci předal další návrh pan premiér, mě byla domluvena schůzka, myslím, to prostředním, když se spletu o den na 12. prosince, ta byla zrušena a už nikdy jsme svoláni nebyli a pak bylo toto předloženo, tedy když se to týká jakéhokoliv ministerstva zahraničí nebo já nevím, průmysl a obchodu, by výslovně požádáno o připomínkové řízení, byl požádán o schůzku o této věci, oboje se nekonalo, a pak v 9 hodin ráno přijde návrh, tak s odpuštěním to je nepřípustné jednání.

A pane ministře, proč vám vadí vůbec ta pozice, kterou jsem zmínila, tedy pozice státního tajemníka pro Evropskou unii, proč by to podle vás nemělo být, neměla vzniknout?

Poněvadž v koaliční dohodě máme, že úřad vlády nebo premiér koordinuje vnitřní, všechno, co se týká vnější, tedy zastoupení, je na ministerstvu zahraničí, tudíž rozhodujícího člověka tam postavit, kde je ctižádost, aby potom taky jednoho dne postoupil dále do zahraničí, protože je pro nás vážná záležitost.

Vy jste popsal ten podle vás nestandardní postup, kterým tato funkce byla ustavena, vnímáte to třeba i jako jakýsi naschvál ze strany premiéra Petra Nečase, oplátkou za to jednání TOP 09, když se neúčastnila vlády kvůli Ladislavu Bátorovi?

Ne, myslím, že ne, jak známo jsem to byl já, kterou ten celý problém úspěšně žehlil, takže naopak bych zde byl očekával spíš vstřícné jednání pana premiéra.

Proč tedy předseda vlády dělá podle vás?

Já nejsem psycholog.

Ani se nad tím nijak nezamýšlíte?

Ne, to není můj úkol, já musím posoudit fakta, která byla vystřena a průběh, psychologické pozadí, kdy se jednou budou psát dějiny tohoto období, ať se tím příslušný historik zabývá.

Podle vás ještě tedy definitivní není to ustavení státního tajemníka pro Evropskou unii, bude se TOP 09 snažit, aby se to nestalo nakonec?

My se budeme snažit na každé pád, aby takové věci už se nikdy nestaly a aby se věc poněkud objasnila, já bych teď nešel do přesných detailů, my se ještě v rámci TOPce o dalším postupu poradíme, ale považujeme to za vážnou poruchu důvěry koaličních stran.

Vysvětluje ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzwenberg, děkuji za váš čas, na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 31. 8. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme