Schwarzenberg: bin Ládin nebyl žádný vetchý stařík

Rozhovor s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem

4. 5. 2011

Usáma bin Ládin a vetchý stařík? Tak proti tomuto označení bych protestoval. Usámovi bin Ládinovi bylo 54, já jsem o 19 let starší a pořád ještě dostatečně činný, abych toto označení odmítl. I tohle napsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve středečním on-line rozhovoru se čtenáři serveru iHNED.cz.

Už dříve Schwarzenberg k bin Ládinově smrti uvedl, že "se těšíme z úspěchu Spojených států amerických. Byl odstraněn symbol, ale tato saň má mnoho hlav a čekají nás další desetiletí boje," řekl. Popřel sice, že by zabití vůdce Al-Káidy ohrozilo bezpečnost obyvatel Česka, přesto doporučuje větší obezřetnost především těm, kteří se chystají vycestovat do arabských a muslimských zemí.

"Obyčejný smrtelník nemůže mnoho udělat. Je na politicích a bezpečnostních orgánech, aby ohrožení zamezili. Teroristé samozřejmě můžou uhodit kdykoliv a kdekoliv i na velmi nepředvídatelných místech a tudíž musíme všude proti nim bojovat. Ale obyčejně se spíše soustředí na velké mocnosti, obzvláště když tyto stojí v nějakém konfliktu. Jako Rusové na Kavkaze a Spojené státy v Afghánistánu a Iráku," napsal v on-line rozhovoru předseda koaliční TOP 09.

Schwarzenberg odpovídal kromě otázek týkajících se smrti nejhledanějšího teroristy i na dotazy směřující na domácí politickou scénu či na to, jak budou pokračovat vojenské operace v Lybii. Podle ministra je nepravděpodobné, že by se USA pokusily proti lybijskému vůdci Muammaru Kaddáfímu použít stejnou taktiku útoku jako proti bin Ládinovi.

"Vzhledem k tomu, že Kaddáfí je obklopen celou armádou a je neustále v pohybu, to asi teď možné není," napsal Schwarzenberg, který komentoval i způsob, jakým Američané hájí svůj postup proti nejhledanějšímu muži světa. Vojáci ze speciálního komanda zastřelili bin Ládina neozbrojeného.

Ministr zahraničí čtenářům zároveň napsal, že si osobně vybírá své mluvčí, kteří jsou zdravého rozumu. Reagoval tak na dotaz související s kontroverzním výrokem Petra Hájka, zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky.

iHned.cz., 4. 5. 2011,