Schwarzenberg: Bátoru drží „nejvyšší místa“

9. 8. 2011

Kvůli kritice chystaného pochodu sexuálních menšin Prahou může mít vysoce postavený úředník ministerstva školství Ladislav Bátora problémy. Podle Kodexu etiky zaměstnanců ve veřejné správě se sice úředníci mohou politicky i veřejně angažovat, ale nesmí to ohrozit jejich důvěryhodnost.

„Zaměstnanec nebude vykonávat takovou politickou nebo veřejnou činnost, která by mohla narušit důvěru občanů v jeho schopnost nestranně vykonávat své služební povinnosti,“ stojí v kodexu, který v roce 2001 odsouhlasila vláda a který platí pro všechny tuzemské úřady. „Neumím si představit, že bude jako personalista vybírat lidi, kteří mají třeba bojovat proti diskriminaci ve školství. Nemám v to důvěru,“ říká předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová.

Podle ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by měl další setrvání Bátory na pozici šéfa personálního odboru ministerstva školství řešit předseda vlády. „Je ale otázka, jestli se k tomu premiér rozhoupe,“ řekl HN Schwarzenberg. Petr Nečas včera na dotazy týkající se dalšího působení Bátory na ministerstvu školství nereagoval.

„Pan Bátora má velmi vysokou ochranu. To je hlavní problém i pro ministra školství. Nevím, jestli si na jeho odvolání někdo troufne,“ dodal Schwarzenberg.

Na otázku, zda zmiňovanou „vysokou ochranou“ míní Hrad, ministr odpověděl: „To jste řekla vy.“ Na působení Bátory na školství má sám Schwarzenberg jasný názor: „Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla.“

I přesto ale za Bátorou jeho nadřízený, ministr školství Josef Dobeš (VV), dál stojí. „Své aktivity dělá pan Bátora ve svém volnu. Vzal si dovolenou,“ vzkázal Dobeš. Místo do práce zamířil včera Bátora na magistrát a na americkou ambasádu. Tam jako předseda iniciativy D. O. S. T. protestoval proti jejich podpoře pochodu homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů, naplánovaného na sobotu. Bátora tvrdí, že „nároky skupiny homosexuálů a leseb značně přesahují rámec pouhé tolerance“.

Podle mluvčí resortu školství Kateřiny Savičové vykonává Bátora své pracovní povinnosti nestranně. Český helsinský výbor ale upozorňuje, že principy hájené Bátorou jsou protichůdné i s některými částmi školského zákona, které hovoří o zákazu diskriminace na školách.

Hana Škodová

Hospodářské noviny, 9. 8. 2011, Rubrika: Česko, str. 6

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme