Schwarzenberg: Aspoň budeme vědět, co je to za sebranku

15. 10. 2011

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl, že mu nevadí, že šéf hnutí D. O. S. T. Ladislav Bátora vyrazí do politiky. „Je dobré, že se všichni extremisté spojují, abychom věděli, co je to za společnost, skoro jsem ale řekl sebranka,“ uvedl Schwarzenberg.

Podle něj je „politováníhodné, že v dobách hospodářské krize, rostoucí nezaměstnanosti, všeobecné nejistoty téměř všude v Evropě přibývají preference extrémním stranám“. Podle ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 je tristní, že Bátora dělal politiku jako úředník. „Už jenom to, že svůj odchod ohlašuje tiskovou konferencí, svědčí o tom, že dělal na ministerstvu politiku, a to velmi podivnou,“ řekl Právu.

I šéf zelených a exministr školství Ondřej Liška se zlobil: „Způsob, jak rezignoval Bátora, je vrcholem zneužití úřední funkce pro politické aktivity.“

Miroslav Kalousek: Už jenom to, že svůj odchod ohlašuje tiskovou konferencí, svědčí o tom, že dělal na ministerstvu politiku, a to velmi podivnou.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík soudí, že Dobeš neměl vůbec dopustit, aby jeho úředník dělal politiku. „To, že pan Bátora půjde do politiky, věděli všichni kromě pana ministra, a je jeho vinou, že nechal na ministerstvu dělat politiku, a navíc extremistickou,“ uvedl Gazdík. Premiér a šéf ODS Petr Nečas komentovat Bátorův odchod nebude. Mluvčí vlády Jan Osúch pouze řekl, že premiér se s ministrem Josefem Dobešem (VV) už před několika týdny domluvil, že kontroverzní úředník odejde.

Němcová: Nová strana by ODS neohrozila

Předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová na dotaz Práva Bátorův krok přivítala. „Je to přesně to, co jsem říkala, když kauza na začátku roku propukla. Že si musí ujasnit, zda chce být aktivní v politice, anebo být státním úředníkem.“

Petr Gazdík: To, že pan Bátora půjde do politiky, věděli všichni kromě pana ministra, a je jeho vinou, že nechal na ministerstvu dělat politiku, a navíc extremistickou.

Nemá prý obavy, že by případná nová strana založená Bátorou mohla ubírat voliče ODS: „Jak jsem sledovala názory pana Bátory, myslím, že to není nějaké ohrožení ODS.“ Přála by si, „aby to byla ve všech ohledech demokratická strana, aby se nestalo, že se tady objeví nějak nacionalisticky podbarvená strana“. Podle šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky měl Bátora odejít už dávno. „V minulosti jsme opakovaně kritizovali fakt, že ministr Dobeš angažoval na ministerstvu školství člověka s úzkými a veřejně známými vazbami na radikálně pravicové a antisemitské prostředí,“ řekl.

Dobeš se podle něj Bátory zastával a dostával tak ministerstvo do zcela neudržitelné a stále trapnější pozice. „Ministr Dobeš, ale i premiér Nečas v této kauze, kde měli jednat principiálně a bez zaváhání, zcela personálně selhali,“ uvedl. O Bátorovo odvolání z funkce usilovaly i známé organizace, které se zabývají lidskými právy. „Bátorův odchod z ministerstva vítáme. Měl ale přijít dřív,“ řekla ředitelka Českého helsinského výboru Markéta Kovaříková.

(dan, map, rsk, luk)

Právo, 15. 10. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme