Schwarzenberg: Arabové přestanou brát Zemana vážně. Jako Klause Evropa

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

V souvislosti s návštěvou Izraele doporučil prezident Miloš Zeman Palestincům, ať se odstěhují ze své země. Naopak do Jeruzaléma, který si Palestinci nárokují, by Zeman přesunul českou ambasádu dosud sídlící v Tel Avivu. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09) v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ tvrdí, že kvůli podobným výrokům Zemana v zahraničí přestanou brát vážně, jako se to stalo Václavu Klausovi s Evropskou unií.

12. 10. 2013

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál v pátek doporučil prezidentu Zemanovi, aby učinil kroky, jimiž by zmírnil svá slova o Palestincích. Čím by mohl tlumit napětí mezi Araby a českou diplomacií?

Není problém mezi českou diplomacií a Araby, protože s arabskými státy máme velmi dobré vztahy. I když jsme známí jako opravdu velmi dobří přátelé Izraele, vždy jsem dbal o vynikající vztahy jak s palestinskou samosprávou, tak s ostatními arabskými státy. Diplomacie žádný problém nemá.

Myslíte, že jde pouze o problém prezidenta?

Bohužel je pravda, že pan prezident Zeman trpí hlubokými předsudky vůči islámu. Nevidí, že terorismus není výlučně islámský fenomén. Ještě nedávno se k němu uchylovali i křesťané, například v Irsku. Pan prezident trpí nedostatečnou informovaností, což vede k výrokům, které jsou poměrně nešťastné. Arabské státy mají své zastoupení v Praze a vědí, že jde o výroky pana prezidenta, ale nikoli o oficiální vyjádření české zahraniční politiky. I výroky prezidenta Václava Klause o Evropské unii přestali naši partneři brát příliš vážně. To stejné se stane i s výroky prezidenta Zemana.

Nějaké gesto vůči Palestincům tedy není nutné?

Nejde o gesto, prospěl by čin. Promiňte, ale já nejsem diplomatický poradce pana prezidenta. On by se taky poděkoval, kdybych mu radil! Jen můžu čekat, co vyvedou.

Extrémistické palestinské organizace hrozí protesty. Bude snadné je uklidnit?

Celá česká zahraniční politika musí být taková, aby ji Palestinci rozuměli. Jak palestinský prezident Mahmúd Abbás, tak ministr zahraničí Rijád Malikí jsou velmi rozumní lidé, jen se ocitli v tíživé situaci. Několikrát jsem s nimi jednal v Ramaláhu. S nimi lze vše dojednat, nejde o žádné divoké teroristy, jak se někdo může domnívat.

Větší odezvu než výroky na adresu Palestinců, sklidily na Západě záběry z porno party, jíž se účastnila prezidentova dcera. Je kvůli takové publicitě poškozená image České republiky?

Předně není jisté, zda to byla ona. Nevím, jestli se takového mejdanu zúčastnila, takže bych to nerad posuzoval. Mně se tento případ nelíbí v jiné souvislosti. U nás jsme schopní každého za každé okolnosti pomlouvat. Ať je to Kalousek, nebo Zemanova dcera.

Tomáš Menschik

tyden.cz, 12. 10. 2013, rubrika: Volby 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme