Šarapatka: Když vyhraju, vzdám se Sněmovny

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Bořivojem Šarapatkou

Bořivoj Šarapatka je poslancem za TOP 09 a nyní kandiduje na hejtmana Olomouckého kraje. Pokud se jím stane, chce se poslaneckého mandátu vzdát. „Nejsem příznivcem hromadění funkcí a domnívám se, že není možné zodpovědně vykonávat obě funkce zároveň,“ řekl Šarapatka.

27. 9. 2012

Proč zrovna vy byste měl být tím pravým hejtmanem?

V politice nejsem sice dlouho, ale domnívám se, že bych díky svému profesnímu zaměření a odbornosti mohl regionu pomoci. Také si myslím, že bych byl schopen udržet zadlužení kraje v rozumné míře. Vychází to z mých zkušeností s hospodařením v rámci fakulty a katedry. Hejtman musí být schopen pracovat s týmem, což jsem vždy při své práci preferoval.

Jaký je podle vás hlavní problém Olomouckého kraje?

Hlavní problémy, které především trápí občany našeho kraje, jsou bohužel vysoká nezaměstnanost a špatná dopravní dostupnost Jesenicka.

Jak je chcete odstranit nebo alespoň zmírnit?

Za nutné považuji vytvořit program regionální podpory pro vznikající malé a střední podniky a podpořit přímou spolupráci mezi nimi a školami. Pro rozvoj Jesenicka je klíčová spolupráce s Polskem, a to zejména v rozvoji obchodních vztahů a v lepší nabídce atraktivního jesenického pohoří pro turisty. Kraj musí víc tlačit na stavbu dálničních úseků. Bez lepší dostupnosti některých částí regionu se nepohneme kupředu.

Jako odborník na ekologii byste měl vědět, v jakém prostředí žijeme. Co tedy hodláte v kraji udělat se životním prostředím?

Jako klíčové vidím řešení protipovodňové ochrany. Vedle vlastní protipovodňové ochrany jsou důležité širší úpravy kolem vodních toků tak, abychom vodu v krajině co nejvíce zadrželi. Jednou z našich dalších priorit je rozumná a hospodárná péče o krajinu.

Co chcete udělat pro to, aby na nejúrodnější půdě Hané nerostly další supermarkety, logistická centra a sluneční elektrárny?

Důležitá je důsledná ochrana všech půd, které jsou neobnovitelné a jsme na nich svou existencí závislí. To je možné pouze na základě dobře připraveného zákona, který se v -současné době dopracovává.

Kraj je nelichotivě hodnocen v čerpání dotací. Jak to změnit?

Většina dotačních titulů se potýká s netransparentností, kterou lze vyřešit zveřejněním podmínek a výsledků, stanovením kontrolovatelných výběrových kriterií a nastavením maximální výše podpory. Proto budeme prosazovat jasné stanovení pravidel pro rozdělování dotací a příspěvků kraje.

PROFIL

Bořivoj Šarapatka

  • poslanec
  • kandidát na hejtmana za TOP 09 a STAN
  • je vysokoškolským profesorem, zaměřuje se na ekologii, životní prostředí a využití krajiny, je držitelem tří patentů v oblasti netradičních zdrojů energie
  • věk: 53
  • stav: ženatý, dva dospělí synové
  • koníčky: příroda, četba, turistika, zahrádka
  • proč jsem vstoupil do politiky: Není mi lhostejné dění okolo nás

 

Rostislav Hányš

Mladá fronta DNES, 27. 9. 2012, Rubrika: Olomoucký kraj, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme