„S Paroubkem? Ne. Zahnul by mi“

15. 4. 2010

V nabitém kinosálu ostravského Střediska volného času čeká na Karla Schwarzenberga při středečním deštivém poledni více než 150 středoškoláků, kteří už začínají být trochu nervózní. Po čtvrthodinovém zpoždění se však bývalého ministra zahraničí, který jim má hodinu povídat o zahraniční politice Česka, přece jen dočkají. „Jéjej, vás znám," vítá se Schwarzenberg před budovou ostravského centra s místním lídrem TOP 09 Pavolem Lukšou ihned poté, co velmi rozvážně vystoupí ze svého fialového luxusního superbu.

Zeptejte se, na co chcete A divit se Schwarzenberg nepřestává ani ve chvíli, kdy vstupuje do kinosálu plného studentů ostravských gymnázií. „Jéžiš, tady je lidí," pronáší vysoký muž s knírkem, oblečený v konzervativním šedivém obleku, a přichází na pódium. Přednášet studentům ho očividně baví. „Pamatujte si, že neexistují blbé otázky, jen blbé odpovědi," nabádá Schwarzenberg s mikrofonem v ruce středoškoláky k diskusi, jakmile jim vysvětlí, proč Česká republika ve světě podporuje lidská práva a proč je Lisabonská smlouva dobrá. Předseda TOP 09 se snaží odpovídat věcně a neotravovat studenty českými spory o zahraniční politiku, ale jeden šťouchanec do Jiřího Paroubka si neodpustí. „Když jsme si svrhli během předsednictví vládu, tak na to naši zahraniční partneři nevěřícně čuměli. Velmi nás to dodnes poškozuje," postěžuje si Schwarzenberg studentům.

Jeho dvoudenní cesta po Ostravsku má jediný cíl - pomoci české nejpravicovější parlamentní straně k tomu, aby si v tradičně levicovém kraji neudělala ostudu. Pravdou však je, že politice se dvaasedmdesátiletý muž snaží minimálně při přednáškách se studenty vyhnout. A to i o dvě hodiny později, když od půl třetí do půl čtvrté odpoledne vypráví studentům Slezské univerzity v Karviné o příčinách ekonomické krize. Politika ho ovšem nakonec přece jen dostihne. „A proč bychom vás měli volit?" zeptá se Schwarzenberga student místní Obchodně-podnikatelské fakulty a šéf TOP 09 je evidentně zaskočený. Moc dobře totiž ví, že na akademické půdě se agitovat nesmí. „Nechtěl jsem o tom mluvit, ale když se ptáte... Jednak chceme do České republiky vrátit vládu práva a jednak chceme dát do pořádku veřejné finance. Jen za tuto přednášku státní dluh naroste o 18 milionů korun," říká Schwarzenberg před zaplněnou aulou a vypadá to, že studenti jeho argumenty docela berou. Někteří ale moc spokojení nejsou. „Když tu byl před třemi týdny Topolánek, tak mluvil mnohem konkrétněji. Zatím opravdu nevím, koho budu volit," hodnotí předsedu TOP 09 třiadvacetiletá studentka Jana Schnattingerová.

Pivo s Karlem „Ostrá" volební kampaň TOP 09 však začíná až ve čtyři odpoledne ve velmi slušné restauraci Vanilli na karvinském náměstí. Schwarzenberg se nejdříve nají a pak začíná jeho nejoblíbenější akce, která má výmluvný název: Pivo s Karlem. Schwarzenberg sice v Karviné obejde jen tři stoly, ale jeho kampaň má očividně úspěch. „Pan Schwarzenberg mi byl vždycky sympatický, ale zatím jsem nebyla rozhodnutá. Po dnešním rozhovoru jsem se ho rozhodla volit. Zajímal se, kde pracuju, a byl velmi slušný," říká dvaačtyřicetiletá Jana Madecká.

Vrchol ovšem čeká šéfa TOP 09 o hodinu později v Třinci. Jakmile vstoupí do typické restaurace čtvrté cenové kategorie, jež nese poetické jméno Burian, všichni štamgasti ztichnou.

Schwarzenberg si v klidu přisedne k jednomu stolu, kde mimo jiné pivařům vysvětluje, proč nikdy nepůjde s Jiřím Paroubkem do koalice. „Že je levicový, to by mi zas tak nevadilo, ale on nikdy nedodrží slovo. Když vám partner před svatbou řekne, že vám zahne, kdykoli se mu zachce, tak byste byl přece blázen, kdybyste si ho vzal," vysvětluje šéf TOP 09 a u místních štamgastů má vyhráno. Ze své role nevypadne ani na konci náročného dne. „Jo, bylo to dneska docela dobrý, jen na tý univerzitě se studenti trochu málo ptali," hodnotí s typickým sarkasmem své středeční působení na Ostravsku Schwarzenberg.

Petr Vašek
Hospodářské noviny, 15. 4. 2010, Rubrika: Téma, Strana: 3
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme