S Nečasem se dohodnu. Ale s Topolánkem to fungovalo líp

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

2. 7. 2010

* HN: Proč ještě není dokončený program koalice a přitom jste si už rozdělili křesla?

Chtěli jsme zrušit dva paralelní světy, které se kolem jednání vytvořily. Jeden byl skutečný a druhý mediální. Silně nás frustrovalo, že jednáme o programu, nepadne ani slovo o jménech a druhý den v novinách čteme, jak se hádáme o resorty. Vzniklo to tak, že novináři byli v kontaktu s některými lidmi z ODS a VV, kteří jim vykládali svá zbožná přání. Byly to pikle uvnitř jednotlivých stran, s jednáním to nemělo nic společného. Strany se nehádaly o křesla, o křesla se hádali maximálně někteří lidé uvnitř ODS. Po čtrnácti dnech nás už to nebavilo, a tak jsme řekli – zrušme tyhle paralelní světy, pojďme to rozštípnout.

* HN: Byl to váš požadavek, aby se vyřešilo obsazení ministerstev?

Já jsem na to velmi naléhal. Věci veřejné byly stejného názoru. ODS nejásala ale nakonec pochopila, že dva paralelní světy jsou dál neúnosné.

* HN: TOP 09 dostala všechny reformní resorty. Vybojovali jste si je, nebo vás do nich ODS natlačila?

My jsme měli zájem hlavně o ministerstvo zahraničí a financí. Ale vzhledem k různým přestřelkám jsem byl připraven i na to, že ve vládě být nemusím. Z naší strany to nebylo žádné ultimátum. Beru to tak, že se premiér nakonec rozhodl, že mě ve vládě mít chce. S ministerstvem práce a sociálních věcí jsme počítali, vzhledem k tomu, že premiér prohlašoval, že ti největší reformní bouráci by si měli vzít resort, kde se nejvíc škrtá.

* HN: A jak se vám přihodilo ministerstvo zdravotnictví?

To je správné slovo, prostě se nám přihodilo. Když vznikala dohoda, bylo zřejmé, že některé resorty, které chtěl například Karel Schwarzenberg, jako zemědělství, životní prostředí nebo školství, nedostaneme. A koaliční partneři vyjadřovali přání, abychom si k financím a sociálním věcem vzali ještě zdravotnictví, tak to takhle dopadlo. Byli jsme hodně překvapeni – takže našeho kandidáta docenta Hegera jsem musel kolem půlnoci vzbudit. Nechceme si dokazovat, kdo je větší frajer

* HN: Skoro to vypadá, jako by ožívala teze, že ODS chce vykoupat TOP 09 v nepopulárních reformách.

Je skutečně riziko držet resorty, které budou nositeli nepopulárních kroků. Ale necítíme to jako soutěžení s ODS. Máme dvě možnosti. Buď si budeme ve vládě dokazovat, kdo je větší frajer, a pak práci neuděláme pořádně. Nebo se tím nebudeme vyčerpávat a pak máme výjimečnou šanci dát některé věci do pořádku.

* HN: Je ale logické, že si na pravici s ODS konkurujete...

My k nějakému přetahování nebo okopávání nemáme důvod. Programové cíle ODS a TOP 09 jsou naprosto odlišné. Když jsem sledoval kongres ODS, nabyl jsem dojmu, že programovým cílem ODS je získat opět hegemonii na pravici. Programovým cílem TOP 09 naproti tomu je dát do pořádku veřejné rozpočty a zavést vládu práva. Nějaká hegemonie je nám ukradená. Cíle máme odlišné, takže máme šanci naplňovat společně koaliční program, aniž bychom se vyčerpávali vzájemnými spory.

* HN: Vy mícháte dohromady dvě věci: strategii, pokud jde o pozici a sílu stran na politické mapě, a konkrétní naplňování programu.

Já myslím, že to nesměšuji. Prostě pro ně je priorita stát se hegemonem, nám je to ukradené.

* HN: Takže vám bude jedno, když bude opět ODS dominovat a vy se stanete jakýmsi pravicovým doplňkem?

My chceme dát do pořádku rozpočet a náš volič pochopí, když za to budeme ochotni obětovat část své popularity, naší strany a každého z nás.

* HN: Co říkáte nápadu Petra Nečase, že by TOP 09 a ODS měly uzavírat předvolební koalice?

Vyslovovat takovou myšlenku v okamžiku, kdy je obtížně uzavírána povolební koalice, to mi připadá naprosto mimo čas a prostor, vůbec to nechci komentovat. Teď máme úplně jiné úkoly. Byli jsme ochotni uvažovat o společném postupu v senátních volbách v případě, že by levice získala ve sněmovně většinu. V rámci neformálního oťukávání jsme narazili na odpor ze strany regionů ODS. A volby do sněmovny naštěstí dopadly úplně jinak.

* HN: Jak byste popsal vztahy s Petrem Nečasem?

Přečetl jsem si mnoho o našich bouřlivých antipatiích, ale já nic takového necítím a nemám pocit, že něco takového cítí on. Petr Nečas je lidsky ustrojen jinak, než byl Mirek Topolánek. Takže co se týče lidské chemie, která je v mezilidských vztazích hodně důležitá, tak k němu nikdy nebudu mít tak blízko jako k Mirkovi Topolánkovi. Z nás se stali opravdu kamarádi. Ale není to tak, že by podmínkou nějaké spolupráce bylo vřelé kamarádství.

* HN: Nepociťujete ze strany Petra Nečase nedůvěru?

To, co pociťuji, je obezřetnost, a myslím, že obezřetnost je u premiéra na místě. Ale obezřetný musí být i ministr financí.

* HN: Jaký je rozdíl mezi obezřetností a nedůvěrou?

Nedůvěra je, když automaticky předpokládám, že mě ten druhý podrazí. Obezřetnost když to sice nepředpokládám, ale dávám si bacha.

* HN: Řekla vám už ODS, kdo bude vaším prvním náměstkem?

Neřekla. A navíc: kdo bude mým prvním náměstkem, nakonec rozhodnu já sám. Předpokládám, že mi nabídnou tak kvalitního člověka, že ho budu moci jmenovat. Ale když se mi návrh líbit nebude, tak to samozřejmě neudělám. Srdečně mě rozesmálo, když nějaký trumbera řekl, že koaliční náměstci půjdou na ministerstva ministry kontrolovat. Ministerstvu vládne ministr, a když náměstci dělají práci špatně, tak je prostě vyhodí. Že by náměstek kontroloval ministra, je sranda.

* HN: Nevadí vám, že ve vládě není žádná žena?

Upřímně řečeno, je mi to líto. Nejsem přítelem kvót, ale kdyby v té vládě bylo osm žen, tak bych to pokládal za normální. Když je v nějakém kolektivu přítomno několik dam, tak diskuse bývá kultivovanější. Je mi to líto, ale nepokládám to za žádnou tragédii.

* HN: To nemají tři politické strany jedinou ženu, která by mohla být ministryní?

Nám to bohužel tak vyšlo. Kdybychom získali ministerstvo školství, tak jsme nominovali dámu, ale nedostali jsme ho.

* HN: Ono to trochu vypadá, že muž může řídit jakékoli ministerstvo, ale žena ne. Co ví například starosta Berouna Besser o kultuře?

Myslím, že docela dost. Historické jádro Berouna dal do pořádku, získal významná mezinárodní i domácí ocenění. Troufnu si říct, že o stavu a obnově kulturních památek ví mnohem víc než mnoho profesionálních památkářů. Samozřejmě už nemá tak blízko k živé kultuře, ale zase nějaký herec nebo režisér by neměl tak blízko k památkám.

* HN: Nevadí vám, že jste v osobě pana Bessera zrovna vy poslali do vlády jediného exkomunistu?

V jeho případě mi to nevadí. Byl členem té strany čtvrt roku, což je samozřejmě něco, na co nemůže být pyšný, a já to nechci hájit. Ale má za sebou dvacetiletou tvrdou práci pro veřejnost a pro demokracii. Stejně jako například Eduard Janota, který byl také členem KSČ. Stavební spoření osekáme na polovinu

* HN: Petr Nečas oznámil, že budete chtít snížit schodek o 74 miliard, aby byl deficit státního rozpočtu 135 miliard. Už jste se dohodli, jak přesně budete šetřit?

Zhruba 20 miliard získáme na příjmech. Nebudeme zvyšovat daně, ale zůstanou v platnosti některá opatření, která měla skončit. Nebudeme snižovat nemocenské pojištění o 0,9 procenta ani stropy na zdravotní a sociálního pojištění ze šestinásobku na čtyřnásobek průměrné mzdy.

* HN: Co stavební spoření?

Chceme snížit státní příspěvek stavebního spoření na polovinu. Z tří tisíc na 1500. Což je stále úspora téměř sedm miliard. A abychom dosáhli už úspory v roce 2011, tak použijeme jiný mechanismus než zkrácení státního příspěvku.

* HN: To znamená 50procentní daň na státní příspěvek?

Ano. A odvodovou povinnost budou mít spořitelny.

* HN: To je ale čistá retroaktivita. Když někdo podepisoval smlouvu na stavební spoření, tak nic o 50 procentní dani netušil.

Protože to ta spořitelna nemohla vědět. To je změna státní legislativy. To je stejné, jako kdybyste po zvýšení daně z příjmu šli za zaměstnavatelem a argumentovali, že když jste s ním uzavřeli smlouvu, tak tam nebylo nic o tom, že budete platit vyšší daně. A on vám logicky řekne, že za to nemůže.

* HN: Pojďme ke škrtům ve výdajích. Kde chcete seškrtat 50 miliard?

Mzdy klesnou o 10 procent s výjimkou učitelů. Běžné výdaje půjdou také dolů o 10 procent, na kapitálových výdajích budou zkráceny o pět procent. Na sociálních dávkách ušetříme bohužel jen 10 miliard.

* HN: Jaké dávky budete škrtat?

Chtěl jsem úplně zrušit porodné. Koaliční partneři k tomu byli velmi zdrženliví. A po delší diskusi jsme se dohodli, že porodné bude vypláceno pouze na první dítě u lidí do 2,4násobku životního minima.

* HN: Pardon, a co uděláte, když se narodí dvojčata?

To je dobrá otázka. Kalousek vám odpoví, že je to na jeden porod, ale spravedlivá odpověď, se kterou nakonec budu souhlasit, že vzhledem k tomu, že je to na náklady, tak by to měl být dvojnásobek. Ale musím přiznat, že jsme se tím nezabývali.

Petr Honzejk, Petr Vašek

Hospodářské noviny, 2. 7. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 9

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme