Růžička: Smyslem Senátu je hlídat ústavnost a dbát na správnost věcí

Už ve středu by mohlo být jasné, kdo povede horní komoru Parlamentu. Zítra v poledne se sejde volební komise a den na to si senátoři ze svých řad vyberou nového předsedu. Nástupcem Jaroslava Kubery se s největší pravděpodobností stane buď současný první místopředseda komory, nestraník Jiří Růžička, anebo předseda klubu ODS Miloš Vystrčil.

18. 2. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Otázka stejná pro oba, jak byste co nejpřesvědčivěji a zároveň co nejsrozumitelněji pro lidi vysvětlili, proč je Senát důležitý a proč by nebylo dobré ho vyhladovět, jak se o tom zmínil prezident Miloš Zeman? Ostatně stabilní kritik horní komory, pane Růžičko.

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Prezident Zeman je stabilním kritikem, ale v tomto směru samozřejmě nemá nejmenší šanci, protože je to záležitost ústavy a v ústavním pořádku naší země Senát je pevně zakotven, a to je právě to, na co jste se ptala. Senát je ústavní pojistkou této země. Je zárukou jisté stability ústavy naší země a samozřejmě i zárukou demokracie tím pádem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Ale za pojistku demokracie nepovažuje horní komoru ani premiér Andrej Babiš. Říká, že je Senát drahý, že je zbytečný, kromě jiného, protože ho vlastně Sněmovna může velmi snadno přehlasovat. Z vašeho pohledu neměl by tedy mít větší pravomoci?

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Samozřejmě, že by se nám líbilo, kdyby bychom nebyli tak snadno přehlasovatelní, protože Senát je složen z lidí, kteří mají velkou část života prožitou, mají za sebou odborné úspěchy, jsou to lidé, kteří té věci rozumí, jsou tam starostové, primátoři, lékaři, učitelé, právníci. My se skutečně snažíme řešit zákony z podstaty problému, ani tolik nedbáme na politiku, na ten politický pohled na věc, a to je nesmírně důležité. A pokud můžu ještě k tomu něco dodat, tak určité množství zákonů k nám jde, my určité množství zákonů vrátíme. A na Sněmovně je, aby řekla: Rozhodli jste správně, my to schvalujeme, anebo nerozhodli jste správně. Ze začátku to byla velká pojistka, protože 60 % těch námi vrácených zákonů Sněmovna přijala. Jak se vyostřuje, řekněme, politická situace, tak Sněmovna větší část těch našich vratek nepřijme, protože prosazuje politickou stránku věci. My se snažíme o to odbornou stránku věci.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Dostaňme se k těm číslům nebo vraťme se k nim. Shromáždil je server iRozhlas, velmi podrobná data. V 57 % případů pozměňovací návrhy Senátu zůstaly v zákonech, v průměru opravil Senát každý čtvrtý návrh zákona postoupený Sněmovnou. Jeho vlastní iniciativou prošlo ke schválení 47 návrhů. Takže, dá se říct, že jste častěji opravovali, než vytvářeli. Není to trochu málo? Byť, Jan Kysela, ústavní právník, říká, že být opravářem zákonů není hanba.

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Ale naší funkcí, tedy smyslem Senátu není vytvářet zákony, jeho smyslem je hlídat právě to, o čem mluvil pan senátor Vystrčil, hlídat ústavnost a dbát na správnost věcí. Zákonodárnou funkci má především vláda, Sněmovna pak jejich návrh zpracovává, a my se snažíme to z odborné stránky, tak jak jsem říkal, hlídat. Vy jste sama řekla, že téměř v 60 % případech Sněmovna naše námitky přijala. Rozuměla jim, pochopila je, ale jak jsem říkal, v poslední době se to čím dál tím více snižuje, protože Sněmovna se čím dál tím víc chová politicky, a ne odborně zdatně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Tak pojďme tedy k té nadcházející volbě. Pane Vystrčile, v čem se Vy cítíte lepší než Váš protikandidát. A naopak jakou silnou zbraň má pan Růžička, kterou Vy, například nemáte, nějakou vlastnost, dejme tomu.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany, předseda senátorského klubu /ODS/

Já na to, abych říkal, v čem se cítím lepší nebo horší, zpravidla odpovídám tak, že na to odpovídat nebudu. Jediné, co k tomu mohu říct, je, že mám za sebou nějakou životní zkušenost, nějakou politickou zkušenost, a řekněme nějakou historii v Senátu a případně na Kraji Vysočina a v mé rodné Telči. A nechť podle toho potom senátorky a senátoři volí. Ale nebudu říkat, kdo je lepší nebo horší. Naštěstí od toho nejsem a bude volit zejména někdo jiný než já.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Stejnou otázku pokládám i panu Růžičkovi. A čekám, že odpověď bude s nadhledem.

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Ano. Ze mě samozřejmě tu odpověď také nedostanete. Myslím si, že Senát má dobrou příležitost udělat volbu, která nebude fatální. Je důležitá, ale není fatální, protože myslím si, že má v obou případech z čeho vybírat. A to já považuji za velice pěkné, a také jsme k tomu tak s panem senátorem Vystrčilem přistupovali a myslím si, že to je jistý výraz i toho, jak ten Senát postupuje s nadhledem, s jistou elegancí, a to se mně líbí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Tady váš pan kolega Vystrčil se pro Český rozhlas Plus vyjádřil, že by se o původně plánované cestě na Tchaj-wan poradil se spolupracovníky a s ministrem nebo s ministerstvem zahraničí a pak se rozhodl, zda ji tedy uskutečnit. Považujete to za výraz odpovědnosti nebo spíš nerozhodnosti a slabosti.

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Já jsem se vyjádřil zase zcela jednoznačně. Cesta byla dlouho připravovaná, Senát ji schválil, schválili jsme doprovodné usnesení, které cestu podporovalo. Já si myslím, že je správné, aby tam budoucí předseda jel, protože to je záležitost ekonomická, a nejen ekonomická, je to také záležitost, řekněme, kontaktů v oblasti vědy a výzkumu. Pro nás je Tchaj-wan v tomto v tomto směru nesmírně důležitý. Taky si myslím, že bychom neměli zapomínat na to, s čím máme desetileté zkušenosti, že demokracie je něco důležitého a nesmírně potřebného a je třeba o takové malé země, které žijí ve stínu někoho jiného podporovat. Mimochodem o tom se nesmírně málo mluví, že Tchaj-wan je největší importér pro Čínskou lidovou republiku. Čína vesele s Tchaj-wanem obchoduje a je to pro ně v pořádku.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 17.2.2020

Štítky
Osobnosti: Jiří Růžička
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme