Růžička: Prezident znevažuje roli senátu. Babiš mohl o Tchaj-wanu mlčet, ale podpořil postoje komunistů

Minulý týden se vrátila česká senátní delegace z Tchaj-wanu. Jedním z členů byl i 1. místopředseda senátu Jiří Růžička. Cestu hodnotí jako velmi přínosnou a inspirativní. „Svou cestou jsme navíc ukázali, že máme rovná záda a nemusíme se před někým hrbit, což je pro člověka mé generace, který většinu života prožil v komunismu, velice důležité,“ popisuje senátor Růžička v rozhovoru pro FORUM 24. 

14. 9. 2020

Pane senátore, jak zpětně hodnotíte vaši cestu na Tchaj-wan? Bylo to správné rozhodnutí – i přes ten tlak Číny a některých českých představitelů?

Jednání na Tchaj-wanu předčila veškerá naše očekávání. Vedle důležitých politických jednání proběhla i setkání zástupců českých a tchajwanských firem a podnikatelé mohli navázat jedinečné kontakty, což v asijském světě není vždy jednoduché. Zástupci vysokých škol a vědeckých institucí pak dojednali spolupráci na další roky. Vývoj a výzkum jsou oblasti s vysokou přidanou hodnotou, kterým bychom se měli věnovat, abychom se více posunuli směrem k inovativní ekonomice.

Svou cestou jsme navíc ukázali, že máme rovná záda a nemusíme se před někým hrbit, což je pro člověka mé generace, který většinu života prožil v komunismu, velice důležité. Česká republika je svobodná, demokratická a suverénní země a v našem zájmu není podléhání čínskému nátlaku ani jiným mocnostem. Někteří čeští političtí představitelé by si to měli uvědomit a hájit zájmy ČR, ne Čínské lidové republiky. Věřím, že jsme ukázali, jak má spolupráce a podpora demokratických zemí vypadat. 

Jak jste vnímal vyhrůžku čínského ministra zahraničí o „zaplacení vysoké ceny“ za cestu na Tchaj-wan?

Vyhrůžky ze strany Číny jsou nepřípustné a do diplomacie rozhodně nepatří. Svými vyhrůžkami a nátlakem se snaží předem zastrašit a varovat další země, které by chtěly naši delegaci na Tchaj-wan následovat. Navíc už Čína oznámila, že zakáže vstup na své území všem členům delegace a firmám nepovolí vstup na svůj trh.

Chápu, že případná ekonomická omezení mohou některé firmy bolet, a je mi to líto. Bohužel tyto reakce svědčí hlavně proti Číně. Ukazuje se, že je nespolehlivým partnerem, který staví ideologii nad všechno ostatní. Měli bychom si uvědomit, že je to věc, která se netýká pouze České republiky, ale i dalších zemí. A podle toho by měly postupovat i další demokratické země. 

Jaká je vaše reakce na kritiku od premiéra Andreje Babiše, kterému se nelíbily výroky o Milionu chvilek?

Demokracie je velice křehká a pan předseda Vystrčil pouze poukázal na fakt, že v České republice dochází k propojení ekonomické, politické a mediální moci, což je pro svobodu a demokratické principy velmi nebezpečné. Premiér Babiš mohl mlčet, neříkat k tomu nic a místo toho se snažit zjistit, jaké možnosti z cesty na Tchaj-wan plynou, protože konečná realizace některých nabídek bude v rukou exekutivy. Místo toho podpořil postoje komunistů a oni i nadále budou podporovat jeho vládu. K neprospěchu této země.

Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Prima řekl, že podle něj jde o klukovskou provokaci. Co lze číst z takového stanoviska? Je prezident servilní vůči diktaturám?

Prezidentovo chování je jen dalším důkazem jeho znevažovaní role senátu. O náklonnosti prezidenta k ČLR nemůže být pochyb. V posledních dnech to dokládá i jednání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, který se tajně sešel s velvyslancem ČLR, aby ho ujistil, že Zeman nebude zvát předsedu senátu na jednání nejvyšších ústavních činitelů. Prezident tak opakovaně znevažuje ústavní principy naší země. A netýká se to jen senátu, ale třeba i rozhodnutí soudů, která naprosto nerespektuje.

Považuji proto za důležité, že cesta senátní delegace vedené předsedou Vystrčilem měla a má podporu výrazné většiny senátu a ukázalo se, že i mnoha občanů ČR. Ceníme si i podpory, kterou naší delegaci vyjadřovali lidé v zahraničí. Věřím, že naplníme ekonomická očekávání, se kterými jsme na Tchaj-wan jeli, a budou nás následovat i další země. To by byl nejlepší vzkaz nejen prezidentu Zemanovi.

Tchajwanská ekonomika je nejinovativnější na světě, založená na vědě a výzkumu. Co z toho bude vyplývat pro Českou republiku?

V oblasti vědy a výzkumu byla na Tchaj-wanu prodloužena řada stávajících smluv a podepsána další memoranda o spolupráci například se zástupci Akademie věd ČR. Tchaj-wan nám má rozhodně co nabídnout a Česká republika se od této země má hodně co učit. Tchaj-wan v České republice vytvořil již přes 20 tisíc pracovních míst, patří mezi naše významné zahraniční investory a v rámci investic je připraven přesunout do Česka celý výrobní proces.

Vedle vlastní výroby a obchodu například i vývoj a výzkum, tedy oblasti s vysokou přidanou hodnotou, která dosavadním investicím plynoucím do České republiky spíše chyběla. Pro naši ekonomiku by to byl rozhodně krok dopředu, protože jinak bychom se opravdu mohli stát montovnou Evropy.

Spolupráce mezi zeměmi by mohla probíhat i v oblasti kybernetické bezpečnosti a vývoje 5G a dokonce 6G sítí, v kterých je Tchaj-wan mimořádně daleko. Neméně důležitou inspirací byl pro nás Tchaj-wan i v boji proti pandemii koronaviru, kterou Tchajwanci na rozdíl od nás zvládají bezchybně, ať už v případě připravenosti, účinnosti chytré karantény, výrobě roušek, či komunikace zavedených opatření ze strany odborníků, nikoli politiků.

Na tiskové konferenci jste hovořil o zvyšování počtu stipendií pro vysokoškolské studenty. Jak tato spolupráce bude vypadat?

Jedná se o dohody mezi konkrétními vysokými školami, které již spolupráci mají navázanou z let minulých. Tchajwanská vláda ovšem přislíbila, že pro české studenty navýší stipendia právě v oblasti vědy a výzkumu.

Můžete prozradit více o možném programu, který by byl založen na přímé výměně českých a tchajwanských učitelů? Kterých by se to týkalo? Kdy se do tohoto programu budou moci zájemci zapojit?

Dohodli jsme se, že v letošním školním roce uskutečníme pilotní výměnu skupinky přibližně deseti učitelů přírodovědných a společenskovědních předmětů. V tomto případě budeme postupovat a o konkrétní podobě výměny jednat s Magistrátem hlavního města Prahy a s představiteli některých krajů, protože právě oni jsou zřizovateli středních škol. Máme zájem nejen o výměnu učitelů přírodovědných předmětů, ale také učitelů předmětů všeobecných, protože obě naše země mají v historii hodně podobných zkušeností s autoritativními a totalitními systémy.

Jak budou nyní s Tchaj-wanem probíhat další jednání? 

Tento týden proběhly první koordinační schůzky senátorů, na které by měla navázat jednání se zástupci vlády, jednotlivých ministerstev, ČNB, agentur CzechInvest či CzechTrade, která již budou řešit konkrétní investice a potenciál pro spolupráci. Vedle jednání senátorů se uskutečnila i schůzka zástupců velvyslanectví zemí EU a NATO k problematice kybernetiky a bezpečnosti. V případě jednotlivých firem a podnikatelů či Akademie věd budou jednání probíhat napřímo na základě vyměněných kontaktů. Česko-taiwanská obchodní komora je navíc připravena vytvořit další platformu pro komunikaci mezi českými a tchajwanskými firmami, bude shromažďovat podněty a propojovat další zájemce.

Zdroj: Forum24.cz, Tony Havlík, 13. 9. 2020

Štítky
Osobnosti: Jiří Růžička
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme