Růžička: Musíme zvýšit prestiž učitelů

1. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru se senátorem Jiřím Růžičkou)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane senátore Růžičko, když jsme spolu mluvili naposled minulý týden, říkal jste, že by bylo lepší, kdyby paní ministryně dovařila polévku, kterou začala vařit. Máte radost, že bude vařit dál?

Jiří RŮŽIČKA, senátor, ředitel Gymnázia Jana Keplera

Radost doopravdy mám. Zcela mimořádně souhlasím s panem prezidentem, že pět měsíců před koncem volebního období není správné ministryni měnit. Myslím, že by měla zůstat ve funkci proto, aby dotáhla do konce své požadavky na rozpočet. Začala velkolepě a velkoryse. To je správné. Chtěla více peněz do regionálního školství a teď by je měla skutečně do rozpočtu dostat. Neměla by zůstávat ve funkci kvůli tomu, aby prosadila kariérní řád. To mně přijde trošku paličaté. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Není problém v tom, že tady vzniká precedent situace, že odejdu, až si něco dodělám? Takhle by se to dalo použít s Andrejem Babišem: „Až dodělám rozpočet, tak určitě odejdu."

Jiří RŮŽIČKA, senátor, ředitel Gymnázia Jana Keplera

Nemám, co bych proti tomu namítal. Je to samozřejmě dost podobná situace. Není stejná v tom, že ministryně Valachová podala demisi sama, zatímco ministra Babiše chtěl odvolat premiér. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Je to ale stále demise, kterou podává premiér do rukou prezidenta. Ten princip je úplně stejný. 

Jiří RŮŽIČKA, senátor, ředitel Gymnázia Jana Keplera /nestr. za TOP 09 a STAN/

Ano, výsledek je stejný, nebo by měl být stejný. Prezident by měl podle ústavy demisi přijmout. Nevím, o čem pan prezident s paní ministryní v Brně mluvili. Paní ministryně pak ale říkala, že jí prezident dal nějaký čas na rozmyšlenou. Myslím, že předpokládala: „Skončím, protože prosadím kariérní řád." Ono se tak nestalo, tak v tom teď trošku lavíruje. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Jste znám tím, že jste proti kariérnímu řádu. V Senátu jsme proti němu vystupoval, dokonce jste neúspěšně navrhoval jeho zamítnutí. Máte k němu velkou řadu výhrad, jako například chybějící prováděcí předpisy, chybějící standardy, více byrokracie. Co je z toho všeho největší problém současného návrhu kariérního řádu?

Jiří RŮŽIČKA, senátor, ředitel Gymnázia Jana Keplera /nestr. za TOP 09 a STAN/

Největší problém je to, že celý kariérní řád neřeší to, že jsou ve školství velké problémy, nedostatek mladých učitelů, vysoká feminizace školství. To, že tam nepřicházejí vůbec mladí lidé. To jsou daleko větší problémy, než představa, že uděláme první atestační stupeň, druhý atestační stupeň a přidáme učitelům pár stokorun. Opravdu si někdo myslí, že někdo po absolvování pedagogické fakulty nastoupí do školy, dostane 22 140 korun hrubého, dva roky bude začínajícím učitelem a po dvou letech mu přidáme pár stokorun? To není pravda. Neřeší to naprosto zásadní problémy, o kterých jsem mluvil. Měli bychom se soustředit na to, abychom problémy, které souvisí s prestiží učitelského povolání, vyřešili. Chceme přece učitelské školství zlepšit a musíme ho zlepšit. Jsme ve fázi, že se musíme někam posunout. Musíme přemýšlet i o něčem jiném, než o zlatých českých ručičkách. Měli bychom také směřovat k zlatým českým hlavičkám. To kariérní řád vůbec neřeší.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Senát nakonec ten návrh nezamítl. 

Jiří RŮŽIČKA, senátor, ředitel Gymnázia Jana Keplera /nestr. za TOP 09 a STAN/

Hodně jsme o tom mluvili ve výboru. Dneska jsem nenavrhoval zamítnutí, neprošlo výborem. Zamítnutí navrhovali jiní senátoři. Jsem vlastně docela rád, že to prošlo v podobě, v jaké to prošlo. Některá ustanovení z kariérního řádu vlastně neprošla a my jsme navrhli pozměňovací návrhy. Takže jsme v tom nezamítli to pozitivní, ale nabídli jsme poslancům, aby schválili určité zlepšení.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Projde sněmovnou ten zákon a v jaké podobě? V podobě senátní?

Jiří RŮŽIČKA, senátor, ředitel Gymnázia Jana Keplera

Doufám, že jsme v Senátu vzácně navrhli skutečné zlepšení návrhu. Pevně tak doufám, že to projde v naší podobě.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 31. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme