Růžička: Jsme v situaci, ve které by měli rozhodovat skuteční odborníci

21. 8. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pro vás pro všechny na začátek stejná otázka, s novým dnem tu jsou nová pravidla pro nošení roušek. Ministr zdravotnictví se nicméně dušuje, že je opravdu definitivní. Věříte mu, pane místopředsedo?

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu  

S novým dnem přichází další díl nekonečného seriálu ze života české společnosti. Odvolávám, co jsem slíbil, slibuji, co jsem odvolal. Zase se závěrečným titulkem "to be continued". Moc tomu nevěřím.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Neměli byste naopak premiérovi zatleskat? Z řad opozice se přece jenom valí kritika na opodstatněnost nošení roušek a teď vlastně se stalo to, po čem mnozí volali.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu

Maličko se vrátím do minulosti, do března, kdy jsme v Senátu projednávali první opatření a první zákony ve zrychleném čtení a přijímali jsme je. Úplně v té první fázi jsme mluvili všichni v Senátu o tom, že ano, dobře, nevíme nikdo nic, ale je třeba, aby tu situaci řešili odborníci, aby se nerozhodovalo jenom politicky, protože to bylo období, kdy v podstatě krizový štáb, který byl připraven jednat, změnil statut na poslední chvíli z impulsu premiéra. Premiér se postavil do čela toho krizového štábu. Zná tam lidi, kteří tam na to asi nebyli úplně připraveni. Přitom ta situace je zcela jasná. Máme zákon krizový, máme krizový štáb. Ta situace je příliš vážná na to, aby se řešila jenom z politického pohledu, aby se vládlo na základě veřejného mínění. To jsou situace, které musí rozhodovat skutečně odborníci.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

I když od epidemiologů také slyšíme, že není zapotřebí nosit roušky, že jsou to přehnaná opatření. Nepodporuje to potom vlastně i samotného premiéra Babiše k tomu, aby jednal, tak jak jednal?

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu

Všemu bych rozuměl, pokud by v pondělí před jednáním vlády nepřišel ministr s premiérem z jednání rady pro zdravotní rizika, kde předpokládám, že jednají lidé, kteří jsou toho způsobilý a vědí o tom víc než všichni dohromady a řekl, že je potřeba, aby to bylo plošně zavedeno. Pravděpodobně se to mnoha lidem nelíbilo, ale připravily se na to různé instituce. Ministerstvo školství na základě toho vydalo manuál a my o den později, kdy se zvedne vlna odporu, změníme názor? Tak buďto budou rozhodovat odborníci a nebo budeme rozhodovat politicky a laicky.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 20.8.2020

Štítky
Osobnosti: Jiří Růžička
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme