Rusko u Krymu už měsíce blokuje i evropské lodě

27. 11. 2018

Někdejší ministr spravedlnosti a současný europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v Interview ČT24 upozornil, že současný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou v Azovském moři vyeskaloval z několik měsíců trvající blokády lodí směřujících do ukrajinských přístavů. Podle Pospíšila tím byly poškozeny i zájmy Evropské unie, protože došlo i k zablokování unijních plavidel.

„Incident, který v posledních třech dnech nabyl podoby vojenské roztržky, je tady už měsíce, kdy Rusko blokuje i lodě EU, které proplouvají (Kerčským) průlivem a chtějí v přístavech patřících Ukrajině vyložit a naložit zboží. A tenhle obchod je blokován,“ uvedl v pondělním Interview ČT24 předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

„Je to snaha Ruska ekonomicky poškozovat Ukrajinu a komplikovat obchod mezi Ukrajinou a Evropskou unií,“ dodal s tím, že se tématem zabývali už před měsícem i europoslanci. „To téma tedy není aktuální poslední tři dny. Již delší dobu plavidla Ruské federace blokují část Černého moře,“ řekl Pospíšil s tím, že Moskva po anexi Krymu považuje Azovské moře za svoje vody.

Rusko tam provádí neoprávněné kontroly, a blokuje tak námořní obchod mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Poškozuje to i lodě Evropské unie. A ten incident, jak je dneska popsán, jasně ukazuje, že došlo k ataku v oblasti, která je sporná, podle mezinárodního práva by měla patřit Ukrajině, ale protože byl anektován Krym, činí si na ni dnes nárok Ruská federace,“ dodal europoslanec. 

Další sankce jsou možné při dlouhodobé blokádě, říká Pospíšil

„V materiálu jsme se tím podrobně zabývali a jsou popsány konkrétní případy, kdy se jedná o šikanu. Ale hlavně, když na kontrolu podle mezinárodního práva nemáte právo, tak to problém je, i kdyby kontrola probíhala jen krátkou dobu,“ naznal.

Podle něj však není zatím vůbec jasné, jaké bude reakce ze strany Evropské unie. Nevylučuje však ani další uvalení sankcí. „Myslím si, že dneska nikdo o nových sankcích neuvažuje, naším cílem je, aby se Rusko chovalo řádně a neblokovalo lodě Evropské unie,“ řekl a připomněl, že anexi odsoudilo NATO i Evropská unie.

„Uvidíme, jak krize bude vážná, jestli skončí touto ,roztržkou‘, anebo jestli bude pokračovat to, co nastalo, kdy Ruská federace nějakými tankery blokuje celý průliv. Pokud průliv bude blokován a bude do budoucna zamezeno tomu, aby tam pluly naše evropské lodě, je to závažná věc. A pak asi bude debata o dalších sankcích,“ připustil.

Předseda TOP 09 současně nesouhlasí, že by se sankce míjely účinkem. „Občas se politika dělá i kvůli principům. Koukat se na našeho souseda, jak porušuje mezinárodní právo a vyvíjí agresi vůči Ukrajině, a tvrdit ,pragmaticky je to k ničemu, netýká se to nás‘, nemůžeme a zvlášť ne my, kterým sem 21. srpna 1968 napochodovala sovětská armáda. Už z morálních důvodů bychom měli stát na straně Ukrajiny a odsuzovat agresivní ruské kroky,“ řekl Pospíšil ve vysílání České televize.

„Budeme o tom debatovat na půdě evropského parlamentu, vím, že už na příštím zasedání bude tento bod zařazen a uvidíme, jestli bude debata o zpřísnění sankcí,“ dodal Pospíšil s tím, že zatím žádné návrhy na stole nejsou. „Podle toho, jak ta provokace bude dlouho trvat a jaké bude mít i škody vůči Evropské unii, podle toho budou navrženy případně další sankce anebo mezinárodní odsouzení,“ dodal. 

Video s celým rozhovorem najdete zde.

Zdroj: čt34, 26.11.2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme