Roztočil: Tableta může být pro ženu bezpečnější

Rozhovor s poslancem Alešem Roztočilem

Gynekolog Aleš Roztočil, který vede gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Jihlavě a zároveň jako poslanec sedí ve zdravotním výboru Poslanecké sněmovny, podporuje zavedení pilulky RU-486.

28. 11. 2012

Nikde v zahraničí, kde již byla povolena, se prý nepotvrdilo, že by ji ženy začaly zneužívat, a počet potratů by tak vzrostl. „Jsme země, kde počet umělého přerušení těhotenství už dvacet let stabilně klesá, a pro ty, které se do této situace dostanou, je mnohem bezpečnější tato pilulka než běžný chirurgický zákrok,“ říká lékař.

K čemu je dobré mít u nás pilulku RU-486?

Protože nejde o nic jiného než o další alternativu k chirurgickému zákroku – potratu, který už je u nás desítky let povolený. Navíc jde o alternativu šetrnější pro ženu.

Proč šetrnější?

Následky chirurgických interrupcí jsou pro tělo trojí: bezprostřední, časné a pozdní. Mezi ty bezprostřední patří třeba riziko zavlečení infekce do těla, vykrvácení, protržení dutiny děložní a nejrůznější poranění ženy. Mezi ty časné se zase řadí to, že v těle ženy zůstane třeba část plodového vejce, mohou vznikat záněty, srůsty. A pozdní rizika? Třeba nemožnost znovu otěhotnět až úplná sterilita, vznik nepříjemné endometriózy či třeba takzvaný postaborční syndrom, tedy psychické výčitky po potratu.

Zrovna ty ale potrat pomocí pilulky neodstraňuje, ne?

Neřekl bych. Když jde žena na potrat, má už jednoznačně ultrazvukem potvrzené těhotenství. Zatímco když si týden poté, co nepřišla menstruace, vezme tabletu, pořád ještě se s tím její psychika může vyrovnat snáz, protože si žena není stoprocentně jistá, že byla těhotná. Může se uklidňovat, že nebyla.

Neusnadňuje tableta potrat až příliš?

Pokud si někdo myslí, že v zemi, kde 90 procent žen bere antikoncepci, se najednou houfně objeví tisíce žadatelek o potratovou pilulku RU-486 a ta se začne zneužívat jako jakási forma antikoncepce, tak je to hluboký omyl. To se nikde nestalo. Navíc je zajímavé, že ženy žádající o potrat nejsou žádné nezodpovědné dvacetileté holky, ale často matky mezi pětatřicítkou a pětačtyřicítkou, které si doma s manželem řekly, že v jejich věku už se dítě nepovede, a tak stačí, když se budou trochu hlídat. A ejhle: zadaří se...

Je ta pilulka bezpečná?

Ve světě se používá dvacet let, tedy nejde o zrovna krátký časový úsek. Všechny studie, které znám, říkají, že je bezpečnější než běžný potrat.

Jenže na rozdíl od chirurgického potratu pilulku můžu použít v mnohem pozdější fázi těhotenství, když už je plod velký.

To bychom zabředli do filozofie, proč je u nás trestné zabití novorozence, a ne potrat, tedy kde je ta hranice. Ale zpět k otázce: také to není pravda, protože se ukázalo, že pilulka funguje spolehlivě do osmého týdne těhotenství a pak do dvanáctého týdne už ne tak hladce. Platí zkrátka: čím dříve ji žena užije, tím lépe.

Jak tableta funguje?

Zjednodušeně řečeno její účinná látka způsobuje zablokování receptorů důležitých pro těhotenství, takže dochází k samovolnému potratu.

A jaké má vedlejší účinky?

Samozřejmě krvácení, nevolnost a i tady je riziko, že po ukončení těhotenství v těle ženy něco zůstane, takže dohled lékaře je nutný.

FAKTA

Potraty v Česku

  • Miniinterrupce – ta se provádí chirurgicky do 8. týdne těhotenství a ženu přijde na 2 800 korun.
  • Interrupce – provádí se také chirurgicky do 12. týdne těhotenství a přijde na 3 500 Kč.
  • Takzvaný chemický potrat – pomocí pilulky RU-486, která obsahuje látku mifepriston, což je hormon, jenž blokuje těhotenské hormony (progesteron) a díky kterému dojde k samovolnému potratu. Obvykle smí být použita do 49 dnů po poslední menstruaci. Zatím u nás není registrována, ale ze Slovenska se dá objednat za 50 eur.
Lenka Petrášová

Mladá fronta DNES, 28. 11. 2012, Z domova, str. 3

Štítky
Osobnosti: Aleš Roztočil
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme