Roztočil: Přemýšlet o změnách v porodnictví má smysl

Rozhovor s poslancem Alešem Roztočilem

30. 10. 2012

Lékaři a zástupci odborných společností jsou přesvědčeni, že nejsou žádné pádné důvody, aby se v Česku něco zásadně změnilo v systému porodnické péče. Oznámili, že opouštějí pracovní skupinu pro porodnictví, tím zpochybnili její smysl i vyhlídky dalších úprav v této oblasti. Předsedou pracovní skupiny je, anebo byl možná poslanec za TOP 09 a gynekolog Aleš Roztočil. Dobrý večer.

Dobrý večer vám i našim posluchačům.

Čím experti na tuto péči zdůvodňují své rozhodnutí.

No, předsedové odborných společností, kteří se začátku tohoto už dneska čtvrtého setkání pracovní skupiny pro porodnictví, v podstatě namítali a ve svém prohlášení uvedli, já to cituji, že nevidí důvod, proč měnit dobře fungující koncepci poskytovaní perinatologické péče v České republice. Čili na jedné straně mají celkem pravdu, protože z čistě somatického hlediska, čili tělesného hlediska nebo toho ryze porodnického hlediska je ta péče v České republice víceméně velice dobře, velice dobře zorganizována. Nicméně tato pracovní skupina reflektuje na požadavky mnoha pacientek, klientek, rodiček, mnoha laických společností a některých porodních asistentek, že tato péče pomíjí na mnoha pracovištích psychologickou, sociologickou stránku porodnictví. A tak, jak já jsem vnímal jako předseda této pracovní skupiny, tak jsme se snažili, abychom do současného porodnictví implementovali právě tyto otázky psychologické, otázky sociologické a snažili se najít roli porodní asistentky v této, v této péči o naše těhotné a o naše ...

Na čem se to zadrhlo, v čem je, v čem je tedy ten hlavní problém, že lékaři nejsou ochotni nic měnit na zaběhnuté praxi?

Ano, já bych to nekomentoval jako lékaři pod tímto prohlášením a odborných společností je 5 jmen, a nevím, do jaké míry těchto 5 jmen porodníků a gynekologů reprezentuje, reprezentuje myšlení a názory celé, odborné porodnicko-neonatologické naší společnosti, že. Čili toto je asi zhruba sukus, na čem jsme se rozešli a rozešli jsme hlavně, já si nemyslím kvůli těm otázkám psychologicko-sociálním, ale na otázkách postavení porodní asistentky, pokud tuto, tuto odbornost pustíme legislativně a jakýmsi způsobem organizačně, do péče o, o těhotnou a rodící, tak jistě toto bude mít určité konsekvence, nicméně skupina a většina této skupiny si je vědoma toho, že se musíme přiblížit, i když máme výborné perinatologické výsledky, tak se musíme přiblížit situaci, jaká je v Evropě a jaká víceméně logická, to znamená, že poskytovatelé, poskytovateli porodnické péče jsou samozřejmě lékaři, ale vedle lékařů jsou to i porodní asistentky.

A bude ta pracovní skupina tedy ještě existovat dál, má vůbec nějaký smysl?

No, já si myslím, že smysl má, pokud bude vůle k dialogu, tak smysl má a jako bytostně optimistická ...

Jenže my vidíme, že moc tabulek k dialogu není?

No, není, záleží to, prosím vás, na usnesení, které jsme, které jsme přijali, to usnesení je následné, že jsme se zmocněnkyní pro lidská práva, s magistrou Šimůnkovou sepsali na základě všech připomínek návrh závěru pracovní skupiny pro porodnictví, čili toto jsme doručili po dnešní předčasně ukončené schůzi panu ministrovi, rozeslali jsme to všem zúčastněným stranám tak, aby do jednoho měsíce tady k tomuto materiálu vyjádření a poslali jsme ministrovi zdravotnictví také prohlášení odborných společností, z kterého jsem citoval teda tu jednu vytrženou větu.

A i my to, i my to, rozumím tomu, rozumím tomu, že se to bude tedy ještě, ještě řešit a bude důležitá samozřejmě reakce ministra zdravotnictví, i my se tomu budeme dále věnovat. Pro tuto chvíli ale děkuji za rozhovor, lékař, poslanec a předseda pracovní skupiny pro porodnictví Aleš Roztočil. Díky, na shledanou.

Na shledanou.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 30. 10. 2012

Štítky
Osobnosti: Aleš Roztočil
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme